Jump to content

60. През съборите. (Каню Величков Христов). 60.1. Неосъществената среща с Учителя


Recommended Posts

60. През съборите

Написано от брат Каню Величков Христов.
(Каню Великов Христов, по професия кожухар, ул. „Свети Спас" № 50, гр. Ямбол, е в списъка на ръководителите от 1949 г. За него е публикувано в „Изгре­вът" том III, с. 343-345; снимката с Каню е под № 7. - бел. на съставителя Верги­лий Кръстев)

60.1. Неосъществената среща с Учителя

Всяка година през август от другите и от нашия град, по няколко братя и сестри подготвяни отдавна, и като весели птички, по две, по три отлетяваха за София. Трамваят ги поимаше, носейки ги през шумната София към Изгрева.
Понякога и мен се нареждаше също така да летя с влака и трамвая - вместо крила - за Изгрева.
Ето впечатленията ми, мислите и наблюденията ми от тия посещения, които искам да споделя с вас, мили сестрички. Ние, провинциалистите, идвах­ме в София с голямо смирение, добре слушахме, наблюдавахме и размишля­вахме.
За пръв път дойдох на събора през 1927 г. Болен, недъгав, изтерзан, из­мъчен от 10-ина години от неизвестна болест. Опитах всички лекари в града и техните лекарства - нищо не помага. Приятели от Ямбол ми посочиха Учителя, за когото бях чувал и малко чел беседите. Бях дошел 3 дни преди събора. Не познавах никого, освен брат Лулчев. Срещнахме се на пътя. Той бързаше за града и не се занима много с мене.
Аз стоя и чакам. Сестрички сноват, минават и заминават край мен, но никой не ми обърна внимание и запита. Стоя, мълча, наблюдавам. Колко инте­ресно! Излиза от една стая брадат човек, доста едър, с книга в ръка, може би беше Библия. Помислих, че е Учителят, но след минута излезе друг, по-нисък човек, също с брада. Първият му подава книгата и му целува ръка. Разбрах, че това е Учителят. Той отправи поглед към мен за момент и си продължи разго­вора с другия. Аз стоя, чакам и мисля. Щом ме видя Учителят, Той нали всичко знае, знае защо съм дошел, ще ме повика, вярвам. Но не. Никой не ме повика, въпреки че час и повече стоях.
Ето, започна вече борба в мен, неведие, притеснение, до избухване, до­като създадената буря в самия мен ме измете от Изгрева. И се върнах същата нощ в Ямбол. Наистина чудно изпитание! Чудно поучение!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...