Jump to content

62. Михал Луканов. 62.5. Невидимата Школа и нейната диплома


Recommended Posts

62.5. Невидимата Школа и нейната диплома

На другия ден след като видях за първи път Учителя в Чам Кория, аз се намерих в едно училище в невидимия свят. По възраст аз изглеждах 9-10 годи­шен. Облечен бях с бяла риза до колене и бях бос. Всички други деца бяха нормално облечени, само аз бях с бяла риза. Няколко дни ме беше срам, но после привикнах.
Денем живеех в обикновения свят и изпълнявах обикновената си човеш­ка професионална работа, а нощем, щом си легнех и притварях очи, аз се на­мирах във въпросната школа. И така - всяка вечер. С течение на времето забе­лязах, че бялата риза се удължава и най-после стигна до глезените ми. След това се видях облечен както другите ученици от школата. Този период продъл­жи около двадесет години. Една нощ, както бях пак в школата, влезна в класа ни нашият класен наставник и повика мене и още един от учениците, да изле­зем при катедрата. Подаде ни по един свитък. Отворих го и видях, че е зрелос­тно свидетелство. В него пишеше: „Михал Луканов от гр. Пазарджик е завър­шил Школата с добър успех като частен ученик." Последното беше написано ръкописно. Свидетелството беше подписано от 12 учители в два реда. Само нямаше подписа на Директора и нямаше печат на Школата. Аз казах на клас­ния това, той отвърна, че трябва да отида в дирекцията, за да го подпишат. Влязох в стаята на директора, но него го нямаше. Там беше само секретарят. Казах му, че моята диплома не е подписана от директора. Той ми каза да отида на другия ден, когато ще бъде там директорът. Казах му поне да тури печат, но печатът се оказа заключен в чекмеджето.
На другия ден аз отидох в София да попитам Учителя. Казах Му, че съм получил дипломата като частен ученик. Тогава Той се усмихна и каза:
- Като частен ученик, а?
 
Казах Му, че на дипломата няма подписа на Директора и печат. И Го запитах:
 
- Кой е Директорът?
 
- Нима Го не знаеш? - попита ме Той - Духът е. В тебе още Го няма. А печатът е знанието, което Духът е заключил.
 
- А какви наставления ще ми дадете, за да дойде в мене Духът?
 
Тогава Той ми каза редица правила и ми даде много наставления. След девет месеца аз се намерих в дирекцията на школата и Директорът ми подписа дипломата и подпечата печата. Още на другия ден дойдох тук, в София, и казах на Учителя. Това беше около Петровден.
 
- Учителю, считам ли се вече за Твой ученик? Тъй като имам диплом.
 
- Не - отговори Той. - Ще трябва да се запишеш отново.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...