Jump to content

62. Михал Луканов. 62.6. Видимата Школа


Recommended Posts

62.6. Видимата Школа

Така изминаха 14 години. През тези години аз идвах тук и се считах запи­сан в школата, а [от] 1922 година бях ръководител на братството в Пазарджик. Считах се за редовен вече ученик, защото през 1930 г. пропуснали да ми пра­тят покана и по нареждане на Учителя ме повикаха с телеграма. През тази година съборът беше само един ден и аз го бях пропуснал и беседата беше свършена. Когато казах това на Учителя, Той каза:
 
- Не си я пропуснал (отнася се за беседата) - и един час ми говори една цяла беседа, от която си взех бележки и Учителят ме изчакваше да си ги отбе­лязвам.
 
След два-три месеца пак дойдох при Учителя и поисках да се срещна с Него, за да ми даде упътвания. Той ми определи след около двадесет деня, като ми посочи на календара деня и датата. На тази дата дойдох и Той веднага ме прие. Тогава около два часа ми дава наставления - всичко, което е необхо­димо за един човек като обикновен и духовен. Дойде ред и за спането. Аз Му казах, че много лесно заспивам. А когато се случи да не мога да заспя, започ­вам мислено да пея и след няколко минути заспивам. Той нищо не ми каза, но аз видях, че трябва да си тръгвам вече. На тръгване Той ми каза да дойда на общия клас в сряда.
На сутринта, след като Учителят говори 15-20 минути, слезна при черна­та дъска и написа няколко криви линии. Започна да ги обяснява и ги обясни така:
 
- Идва при мен един ученик, който минава за напреднал, и ме лъже - и ми повтори всичките думи, които Му бях казал относно моето заспиване. Пос­ле продължи: - Лъже ме, че като искал, тогава можел да заспи. А той лъже, лъже! - подчерта натъртено Учителят, а аз се облях цял в пот, тъй като мислех, че всички ме гледат и знаят, че се отнася за мене.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...