Jump to content

62. Михал Луканов. 62.10. Избегнатата катастрофа


Recommended Posts

62.10. Избегнатата катастрофа

През 1912 г. бях чиновник в гр. Драма. Един ден тръгнах в отпуск, да се завърна тук, при домашните си. Обадих се на тамошния окръжен управител, на когото брат му беше също окръжен управител в Пловдив. Попитах го дали има нещо да му каже, тъй като идвам насам.
 
- Носи му много здраве - каза той. - Кажи му, че съм добре.
 
Излязох и отидох на гарата. Влакът беше готов за тръгване. Началникът
на влака ми се оказа мой приятел от Пазарджик и каза, че мога да остана при него във фургона до Пловдив. Когато аз исках да се кача на влака, невидимият, който ми говореше и други път, ми каза:
 
- Стой, стой!
 
Но аз не отдадох значение на това спиране и се качих във фургона. В момента, когато началник-влака даваше сигнал да тръгва влакът, чух някой да вика името ми. Показах се на вратата, един стражар ми каза да сляза от влака. Аз скочих и влакът потегли. Тогава стражарят ми каза, че окръжният управител ме викал. Отидох при него, оказа се, че иска да изпрати подарък на брата си - един килограм тютюн, енеджикски - нерязан. Извини се, че ме е върнал, но ме утеши, че след половин час има друг влак. Аз се върнах на гарата и отпътувах с друг влак. После научих, че влакът, от който бях свален и за който, когато се качвах, бях чул да ми се казва: „Стой!", е претърпял голяма, бих казал, страшна катастрофа. На една от гарите му била дадена погрешна линия и той се срещ­нал с друг влак от противоположната страна. Двата локомотива се изправили и следващите три вагона били смазани. Имало 200 души ранени и убити. Хора­та във фургона - на място убити. А това значеше, че ако аз бях там, бих бил на място убит.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...