Jump to content

67. Какво каза Учителят за изхода от войната 1942-1945 г. (Разказва запасен подполковник Илия Младенов)


Recommended Posts

67. Какво каза Учителят за изхода от войната 1942-1945 г.

Разказва запасен подполковник Илия Младенов.
Поради бомбардировката на София, както повечето софиянци, Учителят се беше изселил временно в село Мърчаево, в една селска къща. Тогава гер­манците бяха на върха на своите победи. Бяха стигнали до Кавказ и Волга, държаха в ръцете си и Африка, и Норвегия, и почти цяла Европа. Всички у нас бяха под хипноза на техните победи. На всички наши официални кръгове се виждаше съвсем естествено, когато германците се настаниха на командните места на нашия обществен живот, германски фирми закупуваха и изнасяха каквото можеха от нас и ни доставяха също каквото можеха.
Отидох тогава при Учителя в Мърчаево. Прие ме много любезно, зарад­ва ми се. Седнах при Него от 9 ч, седяхме до 13 ч, като през това време много наши приятели, чакащи пред вратата, поглеждаха нетърпеливо няма ли да свър­швам.
Говорихме за политиката. Знаехме, че Учителят имаше радиоприемник и че следеше най-подробно всичко, каквото ставаше по света. Казах Му:
 
- Е, Учителю, както се вижда, победата е на страната на германците. Може би още малко, ще се сключи мирът, който ще бъде най-благоприятен и за нас. Вие какво ще кажете?
 
Той помисли, па рече, като че говореше на Себе си:
 
- Рекох, войната не е свършила и няма скоро да свърши. Германците не са победители и няма да бъдат. Руснаците ще настъпят към Германия. Те ще навлязат в нея, ще заемат и Берлин.
 
И още много такива неща ми каза Учителят. Аз бях извадил тетрадка и си записвах думите Му. Той рече:
 
- Записвай, всичко записвай! Само едно ще те моля: засега никому ни­що не казвай. Нека да премине бурята - тогава го кажете.
 
Когато излязох навън, Савка и другите ме посрещнаха с укор:
 
- Защо задържа Учителя толкова време?
 
- Не аз Го задържах - отвърнах, - а Той задържаше мене.
 
Очевидно, драго Му беше да сподели с мене това, което Му тежеше на душата.
(Спомените на Мария Младенова са публикувани в „Изгревът" том VII, с. 3-20, а случаят е описан от нея на с. 20. Тя представя спомените на. Илия Младенов на с. 25-53. Същият разказ е публикуван на с. 43 - за сбъднатото пророчество. Аз съм живял две години в тяхната къща и съм слушал многократ­но този разказ на Мария Младенова и дъщеря й Лиляна, която към 31.XII.2002 г. е още жива и с ума си. А разговорите на Илия Младенов с Учителя лично съм ги подготвил за печат. Оригиналите са у мен. Този разказ, публикуван тук, е ве­рен и то е допълнение на онова, което е публикувано в „Изгревът" том VII. - бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...