Jump to content

69. Главният равин на България д-р Ханалел говори


Recommended Posts

69. Главният равин на България д-р Ханалел говори

Високият познат мъж ми представи свой другар. Това беше хубав мъж на около 45 години, низък, набит, с хубаво светло лице, синеок, облечен в твърде хубав, нов, от скъп плът на райе костюм.
 
- Да Ви представя, д-р Ханалел!
 
- Много ми е драго да се запозная с главния равин на България. Толкова пъти съм чувал за Вас и ми е драго да се срещна с Вас!
 
Пътят минаваше през гората, беше пътека, която скоро стана много кал­на. Дебелата гума помагаше да не се каляме, но на някои места тя се превръ­щаше в тресавище. Високият познат скъпеше обущата си и остана назад да търси по-добри, по-малко кални пътеки.
 
- Преди Вас беше равин на България друг един, не зная как се казваше - който беше станал дъновист!
 
- Казваше се Даниел - заговори веднага Ханалел, като че чакаше да се говори по този въпрос. - Интересна е неговата история. Знаете ли колко рев­ностен евреин беше той и с каква педантичност изпълняваше правоверните традиции! Така, в събота той не носеше носна кърпичка, защото е казано в събота да не се работи нищо. Дори ключове на къщи не носеше. Имахме с него голяма разправия и по повод на разводите. Знаете, че в еврейския закон е казано, че когато един мъж оставя една жена, трябва да й даде разводно пис­мо. Един мъж не иска да даде на жена си разводно писмо, или за такова нещо иска много висока цена - касае се до търговия, знаете. И той не иска да й се даде такова писмо! Жената се тормози 23 години. А колко е просто! Аз, в ка­чеството на равин, имам възможност да й дам такова писмо. И й го дадох! Знаете ли какво направи Даниел? В нарочни проповеди из провинцията иска­ше да настрои еврейството против мене! И ето той, същият човек, от неговото правоверно еврейство, изневери на родната си вяра и се прехвърли в най- лявото християнство, в дъновисткото сектанство!
 
Но историята е по-дълга - продължи д-р Ханалел. - Него го назначи тук Жак Натан, на когото беше необходим прост и удобен човек. И се изправи Даниел и започна да доказва, че Христос е бил най-големият комунист!
Даниел, главният равин, убеждаваше нашата еврейска маса, че няма да се мести от България, че няма да се изселва. „Аз съм пастир и пастирът може да напусне кошарата само след овцете, а не пред овцете!"
Но ето че тук стана нещо неочаквано - евреите от Яфа му писали, че го искат за равин. Писали му, че са му осигурили и ще държат запазено мястото му, стига само да дойде.
И ето, че една нощ сънувал нещо и го съобщава сутринта в синагогата: че Бог му казал, че трябва да замине за Палестина!
Казал - казал, няма какво да се възрази! И замина Даниел за Палести­на. Но когато отива там, оказва се, че назначаването му за равин на Яфа не може да стане, тъй като не може да представи документи, от които да се виж­да, че е правоспособен духовник. Как се е крепил в България, никой не знае!
Аз наострих ушите!
 
- Но тук наистина Бог му помогнал! В Палестина има секта на евреи- християни. Поддържа се от средствата на един лондонски евреин-сектант. И така, настанява се Даниел там и започва да работи в тая секта. Какво прокар­ва, не знам - навярно дъновизъм!
 
Научавам, че бил добре облечен и че изглежда много добре!
 
- Толкова, довиждане, другарю Хананел, благодарим за сведенията!

28.XII.1958 г.

(За спасението на евреите вж. „Изгревът" том I, с. 483-487, „Изгревът" том IV, №78 на с. 533-536, „Изгревът" том XIII, с. 543-548. - бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Забележка на съставителя Вергилий Кръстев:
Докато съвременните евреи по целия свят не приемат, че Исус е Христос и че е син Божий, няма да може да се примирят с арабите.
Докато съвременните евреи не приемат, че преди 2000 години дойде Исус Христос като Син Божий, няма да се примирят с човечеството.
Докато съвременните евреи не приемат и не признаят, че днес е дошел Бащата - Отец, Бог Саваот на земята, в България, в лицето на Петьр Дънов, няма да се примирят нито с арабите, нито със света.
Ако преди 2000 години дойде Синът Божий - Исус Христос, то сега бе дошел в България Бащата - Бог Отец и името му бе Беинса Дуно.
Амин.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...