Jump to content

73. Елена Андреева за Учителя. 73.1. Обядът пристига навреме


Recommended Posts

73. Елена Андреева за Учителя

73.1. Обядът пристига навреме

На 4.XI/. 1959 г., при едно посещение на лежащата на легло Елена Андрее­ва, тя ни разказа следното:
Обичам фактите. Затова, като говоря за тях, държа за тяхната истинност. Това, което разказвам, е истина.
През 1935 г., вече завършила университета по философия, получих място като прогимназиална учителка в село Макоцево, Софийско. Как си гледах ра­ботата и каква дейност съм развивала, не мога да кажа. Но мога да кажа само това, че с нарочна заповед бях уволнена „като рушителка на религията". Беше лятото на 1935 година. В София нямах квартира и гостувах в „парахода" на сестра Паша Теодорова. Аз приех уволнението със стоицизъм, дори с чувство на известна гордост - достойна бях значи за кръста на мъченичеството зарад учението и зарад Учителя.
Но чувството много не помагаше на финансите ми. Малките ми спестява­ния се стопиха като сняг през лятото и останах без никакви средства: както се казва и беше буквално вярно - без пари да си купя късче хляб. Този ден никога няма да забравя. Обед е вече, стомахът надава тревожни сигнали, а аз нямам абсолютно нищо за ядене. Помислих си: да поискам от Паша - ще ми заеме непременно някой лев да си купя хляб. Но си рекох: „Не, няма да се унижа­вам!" Рекох си: „Ще отида у В. Те сега са на обяд, няма да ми откажат, ще ме поканят да се наобядвам!" - „Не - рекох си, - това е под моето достойнство!" И си казах примирено: „Но хората могат и да погладуват малко - защо да не остана един ден без обяд?"
Бях задълбочена в тая задача и почти чувствувах радост, че съм могла да се справя с глада си, когато на прозореца ми се похлопа. Отворих. Беше сес­тра Маргарита Мечева. Тя носеше една пълна чиния с хубави, зрели, хрупкави череши и върху тях - хубава питка пресен хляб. Тя ми подаде чинията и рече:
- Вземи, Учителят ти ги праща!
Аз взех и благодарих. Няма да тълкувам как, по какъв начин Той беше разбрал моето състояние и как така правилно и навреме ми помогна. Аз ви разказвам факта, без да правя каквито и да било коментарии.

Записал: Стефан Кадиев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...