Jump to content

11. Чешмата


Recommended Posts

11. Чешмата

Спрях се край чешмата. Постлах палтото върху камъка и седнах край нея.
Привечер беше. Слънцето бавно засядаше зад тъмнозеления гръбнак на Кабула. Когато съвсем се скри, неговото сияние още дълго трепкаше във въз­духа на огромната котловина.
Около мене нямаше нито една жива душа. Само чешмата и подскачащо­то от камък на камък поточе оживено разговаряха, тя - сопрано, то - повелите­лен баритон.
Лежах облегнат на лакът и безпрепятствено прокарвах през съзнанието си: образа на огромните студени камъни, връстници на хилядолетията, покри­ти с тъмнозелен мъх и светлосив лишей, из чието подножие бликаше изворът; приказната красота на лъснатите като бузите на къпано дете мраморни камъ­ни, постлали грациозното корито на чешмата; отблясъците на неспокойните вълни на кристалната вода; елегантния жест на ръцете на водолея, издялани от мрамор, които изобилно сипеха струята.
Не препрочитах, а се стараех да преживея с всичката им дълбочина из­дълбаните върху бузата на големия камък думи:
„Пътниче, който и да си ти, помни как тука, на земята, всичко е преходно и как единственото, което вечно остава, е твоят стремеж към щастие и негова­та неизменна цена - доброволната жертва заради Бога."
Стараех се да оживя дълбоко в сърцето си котвата, която е издълбана на челото на камъка: вярата в Неговата добра воля, Любовта към всичко, което живее, Надеждата в Неговото благоволение.
Защото от опит знаех колко много те ще ми са потребни, когато ще сляза там, долу, две хиляди метра по-ниско, между хората.
И както седях облакътен край чешмата и се стараех да я попия в цялата си душа, стори ми се, че душата ми се разширява извън сама себе си и обхва­ща с необикновено, дълбоко проникновение и трите неща: Планината, основи­те на Окултизма и Учителя.
(Вж. снимка № 38 от „Изгревът" том XV, както и снимки № 6 и 7 от том XVI. - бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...