Jump to content

14. Песента


Recommended Posts

14. Песента

Когато звуковете на органа екваха, ставаше тихо чудо.
Дълбоките, ниски тонове, подобни на грохота на титан в огромна сводес­та пещера, се преплитаха със сребърно чистите, подобни на ангелски гласове, тонове на високия регистър.
Всички гами заедно се преплитаха взаимно в невидима, но съвсем реал­на, нежна люлка, която обхващаше душата и я изтръгваше из самата нея.
И я залюляваше над огромен океан от светлина и радост.
Нима може човек да се съмнява в съществуванието на небето, след като е изживял величието на една тържествена оратория?
Аз съм дълбоко убеден, че който преживее само веднъж величествената красота на една вдъхновена религиозна музика, той остава завинаги неин плен­ник.
Каквито и радости да му предлага животът, колкото и злато той да сипе по неговия път, душата знае, че това не е всичкото. Тя чувствува, тя знае, че там далече някъде има още дълбочина и още красота, които тя би могла някога и някъде да изживее: запазен периметър на брилянтената мина.
Разбира се, не беше нито каприз, нито излишък на средства, когато вед­нъж напуснах града, гдето живеех, и отидох в столицата, само и само да чуя песента „Благославяй, душе моя, Господа". То не беше каприз на охолник. За­щото трябваше да икономисвам от залъка зарад тая радост. То беше естествен отговор на една нужда, една жажда, един копнеж. То беше кроткото, но неот­разимо теглене на една невидима светла нишка, която водеше душата към са­мото небе.
Аз затварях очите и слушах: мъжките гласове, по-материални, пълни с копнеж и надежда, женските, по-ефирни, пълни с любов и съмнение. Аз чувствувах как земята се издига и небето се снишава, за да се целунат. И аз сам, дете на земята, се чувствувах издигнат до небето.

* * *

По стар навик, колкото пъти чувах, че някъде под палатките са се събра­ли братя и сестри на разговор, на работа или на песен, аз се запътвах към тях.
Там биваха сестра А. Б. В. Г. Д., там биваха братя Е. Ж. 3. И. - всички до един добри певци, които обичаха да пеят. Това беше цял импровизиран хор.
Сядах мълчаливо на края на някое легло и тихо пригласях с моя съвсем не оперен втори глас.
И всякога си мислех: нека небето се муси, нека пълзящите по земята облаци блъскат с мокрите си пръсти нашата палатка. Нека!
Ние ще пеем!
И нашата песен ще изплете от музиката жилава твърда земя от златни и сребърни нишки, която ще повлече и нашите бедни сърца към небето.
Мисля, че който изживее само веднъж в нейната пълнота тук, под палат­ката, само една песен, той никога няма да забрави нито песента, нито Рила, нито Братството.
(Вж. снимки № 14 в „Изгревът" том XIV, № 44, 45, 48, 49. 50, 52, 53, 90-96 от „Изгревът" том XVI. - бел. на съставителя Вергилий Кръстев)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...