Jump to content

8. Факти из живота на братя и сестри преди 9 септември


Recommended Posts

8. Факти из живота на братя и сестри преди 9 септември

1. На поселението „Изгрева" са бивали укривани три печатници на БКП.
 
2. Сестра Василка Иванова, която е живяла на ул. "Опълченска" 66 в су­терена, на горния етаж на същия адрес по това време е живял също Учителят П. Дънов, е укривала архивата на нелегалния тогава ЦК на БКП в стаята си под плетачната машина, с която е работила като плетачка.
 
3. В домовете на братята на Изгрева са укривани като нелегални видни комунисти при посредничеството на брат Тодор Михайлов-железничар. Меж­ду укриваните са: Никола Кофарджиев, Орлин Василев, Кирил Драмалиев, Антон Югов и др.
 
4. Братът Иван Камбуров от Сливенско е подпомагал комунистите през годините 1942/44 г. Той е укривал повече от 100 души.
 
5. Брат Христо Янев от с. Нова Баня - Казанлъшко е известен като укри­вател на комунисти.
 
6. Другарят Тодор Павлов е бил укриван в с. Коньово, Новозагорско от нашия брат Влайчо - ясновидеца.
 
7. Брат Желю Матев от с. Прослав, Пловдивско, е укривал много другари комунисти.
 
8. Брат Ганчо Генчев Ганчев, инженер от София, понастоящем още жив, през 1942/44 г., мобилизиран като капитан, изпълняващ в Скопие длъжността комендантски адютант, е подпомагал чрез другар-железничар - Таню ..., 250 осъдени другари комунисти, намиращи се тогава на 17 км от града. Пренасяни са храни, дрехи и литература с военни камиони с кошници и куфари. Всичко това е описано подробно в книгата „Записки на политзатворника" от Влади­мир Зарков, стр. 65-72. Както и в книгата „Червени семафори" от Борис Анге­лов, стр. 219-234. В затвора са били другарите Живко Живков, Стоян Гюров,
 
Митко Григоров, Никола Кофарджиев, Кирил Драма 1иев. Подпомаган е бил също и другарят Димитър Йовчев - сега работи в Държавния съвет. Брат Ген­чев е укривал в квартирата си до Танушевата пивница, София, другаря Иван Пръмов - сега секретар на ЦК на БКП.
 
9. Брат Възкресен Анастасов, живущ в София, бул. „Скобелев" 45, родом от Ямбол, като учител в Тополовград от 1924 до 1934 г. е подпомагал със съ­действието на жена си другари комунисти. Също така на това себепожертвувателно семейство са съдействували: Желязко Шайгунов (сега в София - препо­давател по Диамат [диалектически материализъм] в института за усъвършенствуване на учители), Васил Гечев (сега в Стара Загора - като бивш ж.п. чинов­ник). Всички те са били бивши жители на Тополовград. В дома на В. Анастасов са укривани повече от 10 души, някои от които са живели там месец и повече. Имало е и такива, които са били отвеждани по канал през Сакар планина в Турция. Между укриваните са другарите: Атанас Цвятков от Нова Загора, Димо Боюклиев от Бургас, Кирил Илиев от Варна, Йонко Карабуюков (починал в Со­фия през 1975 г.). За горната дейност брат Анастасов има нотариално завере­ни документи. На 17 и 18 декември 1975 г. той е канен специално в Тополовград и е участвувал в 80-годишния юбилей на БКП в града, като е приет за почетен гражданин на града и награден с юбилейна значка (80 години) и знак на града за неговата себепожертвувателна дейност.
 
10. Характерно е да се отбележи, че всички братя и сестри, които са под­помагали и укривали преследвани комунисти, не получават народни пенсии, защото са се себепожертвували по съвест за хора, близки идейно на нас, кои­то са се борили за човешки правдини.
 
11. Първите опитни комунисти са създадени от Братството през 1921/ 23 г. в някои селища в България.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...