Jump to content

9. Празникът на пролетта, 21 март 1965 г.


Recommended Posts

9. Празникът на пролетта, 21 март 1965 г.

„И уподоби се царството Божие на многоценен бисер,

който, като намери човек, продаде все, що имаше, и купи го."

Обични братя и сестри,
Днес празнуваме един от празниците на природата, духовната и астро­номическа Нова година.
В живота непрестанно се влива нещо ново. На него се дължи всяко дви­жение и всички промени. Новото иде от онзи велик Божествен ред и порядък, който сега слиза на земята. Ние го наричаме Царство Божие.
Божественият ред и порядък прониква цялата вселена. Навред във все­мира, в безчислените светове се простира Царството Божие.
Някой пита: „Къде е то?" Царството Божие не е по място, то е навсякъде. Всеки ден ние се срещаме с Царството Божие. Всички блага на живота идат от него: един зрял плод, едно цъфнало цветенце, житното зърно, милувката на майката, изгряващото слънце, всичките проникват в Царството Божие. Да поз­наваш Царството Божие, да го очакваш, да го посрещаш, да го приветствуваш, да го приемаш и изявяваш, в това седи радостта на живота.
Царството Божие иде непреривно, то подхранва всички хубави явления.
Божественото учение е учение за Царството Божие.
Христовото учение е учение за Царството Божие.
Учението на Учителя е учение за Царството Божие - те са едно.
Божественото учение може да се преподава от амвона на храмовете и от катедрите на университетите и академиите, но за него най-подхожда не ня­коя човешка сграда, но великият небесен купол, осветен от слънцето и звезди­те, където ветрецът повява, облаците плуват, планинските върхове присъствуват. Такъв салон най-подхожда за Божественото учение. Него Бог ни го е дал и никой не може да ни го отнеме. В него Бог говори и ни учи.
Няма какво по-хубаво от това да желаем.
При тази обстановка животът на Братството се развива естествено, как­то текат водите, както изгрява слънцето. Защото Братството е явление на Цар­ството Божие. В него е вложена идеята за единството с Бога.
И тъй, Братството съществува не по човешко, а по Божие благоволение.
Божественото учение се е давало в миналото, но то е било затваряно в храмове и светилища, обременявано и затъмнявано от обреди и церемонии, използувано за власт и корист.
За тази епоха обаче Божественото учение ще остане свободно от вся­какви форми и ограничения. То може да си служи с такива, но ще бъде свобод­но от тях.
Днес Божественото учение изгрява свободно във всичката своя красо­та, сила и светлина. Неговата емблема е Изгряващото слънце. То навлиза в живота отвън и отвътре. То е достъпно за всички. Днес всички са призовани на Божествената трапеза.
За тази епоха Божественото учение няма да бъде затворено в храмове и светилища, привилегия на малцина. „Не се запалва свещ, за да се тури под шиник, но на светилника, да свети на всички" - казва Христос.
Като посрещаме изгряващото слънце, ние се свързваме с живота на Слън­цето. Някои питат: „Има ли живот на Слънцето?" Има. Всички органични фор­ми са проекция на живота на слънцето. Обаче животът не е неизменно свър­зан само с органическите форми. Животът има безброй свои състояния и неог­раничени възможности. Животът се проявява при всички условия.
Учените още не могат да отговорят на въпроса какво представляват крис­талите, растенията и животните. Те са проекция на законите, силите и качес­твата на Единния живот - животът на Бога. Това е отворената книга на приро­дата, живото Слово, което винаги трябва да изучаваме.
Човек е свързан с космоса, с целокупния живот и е едно с него. Той го приема съзнателно или несъзнателно. Той има органи за това, които знае и които не знае.
От звездното небе идват към нас съчувствени лъчи. Те ни благославят и подкрепят. Връзката между човешките души и звездите е тъй реална, както водите на извора, от които пием.
От звездния мир към нас текат видими и невидими струи. Тъй възникват в нас мислите, чувствата, раждат се идеите, събуждат се силите и способнос­тите, идва вдъхновението.
Всеки човек е призван да участвува в творението повече или по-малко. Това явление също принадлежи на Царството Божие.
Учениците на Божественото учение са работници на Царството Божие. Те са по цялата земя, сред всички раси, народи, религии и класи. Каквото и да носят, те са едно.
Ученикът на Божественото учение страх и безпокойство няма. Той рабо­ти с мир и упование. Смърт няма. От великия живот идем и в него се връщаме.
Всяка дарба, всяка способност и сила се подхранват от живота на Цар­ството Божие и се оправдават, когато са осветени от него.
Вселената е храм на живия Бог на Любовта. В този храм се извършва непрестанно служене, възнасят се молитви и благодарствени песнопения.
Великото хваление се предава и приема от служител и тъй във всички светове. Тъй дните на творението се редят и днес тъй се ражда новият човек, тъй идва Царството Божие в човешката душа. Благословение е да участвува човек във Великото славословие. Казано е:
„Бъдете свещеници и служители на Бога живаго!"
Както пролетта идва, тъй и в човешките души разцъфтява любовта към Бога. Това е новото, което идва сега в живота. Това е новата култура, култура­та на Царството Божие, която нашият обичен Учител възвести и за която рабо­ти.
Ние ви поздравляваме с пролетта.
Ние ви поздравляваме с новото, което идва.
София - Изгрев
6 март 1965 г.

Братският съвет

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...