Jump to content

1. За обществото „Бяло Братство"


Recommended Posts

1. За обществото „Бяло Братство"

(в. „Братство", бр.1,15.XI.1928 г.)

Толкова много се говори и писа по негов адрес, че е необходимо да се осветли обществото от още една страна.
Поради едностранчиво осветление досега по тоя въпрос, нашето общес­тво си е съставило, взето изобщо, съвсем неласкаво мнение за т. нар. „Бяло Братство". Като се почне от обвинения за нарушение за елементарни изисква­ния на морала, от твърдения за масови душевни разстройства, за „полудява- ния", та се свърши с обвинения в конспиративна дейност срещу съвременната държава и общество. Имотът на Братството край София и досега е обект на внимание и на изрична бдителност от страна на столичната полиция. Разбира се, последната е само физически изразител на настроението на известни сре­ди към Братството. Съборът на Братството тая година беше забранен по съща­та причина. Писаното из вестниците - заинтересувани и незаинтересувани - поставяше обществото в недоумение: що за странно, тайно учение е това, що за хора представляват членовете на това Братство? Някои си съставиха убеж­дението, че това са някакви северни мечки, по странна случайност попаднали в майка България. Като че не се касаеше до чистокръвни българи, благонадеж­дни български поданици, при това всички снабдени с най-редовни легитима­ции!
Те са всички луди и умопобъркани, твърдеше една почтена софийска да­ма по адрес на „дъновистите" с най-голяма сериозност и надлежен авторитет.
За всичко това не малко прибавяше мълчанието от страна на Братство­то. Вестниците не приемаха да печатат дописки от страна на „дъновисти", за да не попаднат под ударите на създаденото вече обществено мнение - разби­ра се, напълно основателно съображение.
Ако някой последовател на г-н Дънов се сърди комуто и да било заради всички тия прояви на нашето общество към Братството, то това би било дока­зателство за неговото неразбиране на учението. Историята не познава окул­тно учение, което да не е било осмивано и преследвано. Учението на г-н Дънов, което е именно окултно, не може да прави изключение.
Настоящата статия не е оправдание за Братството: нека го оправдават, ако то заслужи, животът и историята. Ние само ще потвърдим писмено впечат­ленията си:
Г-н Дънов е честен, почтен българин, достатъчно интелигентен, за да знае какво говори и върши, достатъчно морален, за да му се има доверие като на човек, достатъчно обичащ родината си, за да не съдействува нито минута за нейното нещастие.
Учението на г-н Дънов е в идейна връзка с окултните учения на всички векове и има за пряка основа християнството.
Братството е малък опит за практическото приложение на Неговото уче­ние. То има, наистина, дефекти - всеки негов член носи в себе си всичките отпечатъци на своята наследственост и среда. Но твърденията за „полудявания", за прекомерно заболяване, не отговарят на истината.
Всички твърдения за „рушене основите на държавата", за „рушене на семейството" и пр. се дължат на илюзорни положения, за чието проумяване се иска дълбоко разбиране на учението и живота въобще.
Голяма част от интелигенцията ни е готова да разбира и сама да провери казаното от нас. Частно за себе си сме убедили, че идеите на Бялото Братство носят само добро за нашия тъй много страдал народ.

Д-р Стефан Кадиев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...