Jump to content

2.1. Към тебе


Recommended Posts

2.1. Към тебе

(в. „Братство", бр. 2,15.XII.1928 г.)

Аз те познавам.
Колкото и далеч от мене да бъдеш, гдето и да бъдеш, в село или в град, в колиба или дворец, може би никому неизвестен, изоставен от всички, отчаян, бездомен.
Аз те познавам. Защото познавам себе си. А ти си мой брат - капка от същата вода, от която съм и аз.
Ти си душа, която се стреми към светлина, към радост, към щастие.
Ти си лъч от неизмеримото мирово съзнание, попаднал в тежкото учили­ще, наречено Земя.
Ти страдаш, огъваш се в нужди - материални и духовни, - ти си всеки ден в долината на противоречията. Ти често губиш целта на живота пред очите си, стъписваш се отчаян и питаш: „Та нима това вечно тегло е животът? Нима за това се родих? Нима няма никаква цел в него? Нима в това море няма приста­нище?"
В тия минути, ти отпущаш греблата, оборваш глава на длани и плачеш. А после пак - вдигаш глава и почваш да гребеш - макар и без надежда за приста­нище.
Аз зная, че това е така, защото съм го преживял!
Пътят, по който ти вървиш, е вървян и преди нас с тебе. Опитни морепла­ватели са минавали по него и те го познават. И когато вълните ни подхвърлят като орехова черупка, когато слабата ни лодка пращи до счупване, когато се знаем, че сме сами, без надежда да видим някога покой, те ни казват: „Все пак, има пристанище, има покой и радост!"
Те няма да гребат вместо нас, не - усилията ще си бъдат мои и твои. Те само ни казват: „Смело напред! Има пристанище! Гребете!"
Ти не вярваш? - И имаш основание да не вярваш! Окото не се избистря отведнъж. Аз също не вярвах. Само сърцето ми пееше и ми се чинеше, че е почнало да се съмва.
В палат или колиба, беден или богат, в коприна или в дрипи - еднакво страдащ мой брат, чуй ме и - пак не ми вярвай: има пристанище!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...