Jump to content

4. Сдънцепоклонението на Бялото Братство


Recommended Posts

4. Сдънцепоклонението на Бялото Братство

Д-р Стефан Кадиев - Сливен

(в. „Братство", бр. 5, 22.111.1929 г.)

Значението на слънцето като лечебен фактор се засилва все повече и повече. Ако сравним средновековните замъци, или даже старите ни къщи, при схлупените им стрехи и малки прозорчета, със сегашните обширни, светли мо­дерни постройки, с техните големи прозорци и високи тавани, лесно ще разбе­рем, че еволюцията на човешкото жилище в хигиенично отношение се е изра­зявала в неговото все по-голямо приобщаване към слънчевите лъчи. Поговор­ката, че гдето слънце влиза, болест не влиза, започва да бъде все по-добре разбирана и на дело проверявана. Достатъчно е да се види който и да било европейски, па и български морски плаж, за да се види - колко много се прибли­жаваме днес до слънцето. Хората от по-старата ни генерация не могат да си обяснят и всячески осъждат силно разрастващия се туризъм, планински лето­вища и хижи. Но науката намери научно име на това, което още старите римля­ни са разбирали и използвали в своите „солариуми". Тя му даде името „ултра­виолетови лъчи" или „планинско слънце" и започна неговото широко и благо­датно употребление. Пред въздушно-слънчевото лечение всички употребявани досега лечебни методи започват да отстъпват, а средната продължителност на човешкият живот - да се увеличава. Последната, само в последните 25 години, за Америка се е увеличила с 8 години! А това е само началото на човешкото приобщаване към слънцето!
Като оставим настрана окултно-мистичната страна и „слънцепоклонението" на Бялото Братство, нам се чини, че обичаят да се излиза сутрин при изгрев слънце на чист въздух, по високите места и да се правят гимнастически упражнения има своя дълбок здравен смисъл. Лекарят, който следи пътищата на туберколозния бацил в гърдите на един обущар, надвесен по 14 часа над своята работа, или на чиновника, заставен да гълта отровния дим и прах на канцеларията, може лесно да прецени какво означават за тях половин или един час на ден сутринна разходка по височините с гимнастика и дълбоко ди­шане! Той може да прецени и как ще се отрази на здравето им едно по-продъл­жително престояване на слънце!
От тая гледна точка, обичаят на Бялото Братство да излиза сутрин на чист въздух и слънце би трябвало да намери одобрението на нашето обществе­но мнение и да има повече последователи даже и между съвсем не мистично настроените, практични, мислещи за здравето си българи.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...