Jump to content

6. Малката Добродетел


Recommended Posts

6. Малката Добродетел

(в. „Братство", бр. 13,15.I.1930 г.)

Бог приел формата на Малката Добродетел и тръгнал между хората. Той искал да знае колко от тях ще Го познаят.
В магазина на търговеца Той взел формата на зърно кафе. Чиракът го ритнал. Но търговецът се навел, поставил го внимателно в шкафа и казал:
 
- На това кафено зърно аз дължа моето богатство.
 
Пред едно дете Той се представил като счупената кукла на неговото дру­гарче. Детето я привързало и поставило в люлката, без другарчето му да го види. Бог го благословил.
Една жена взела назаем от съседката си чашка червен пипер. Когато да връща заема, Бог пошушнал нещо на ухото й и тя хубаво натъпкала чашката. Бог се скрил в чашката с червен пипер и благословил двете съседки. Оттогава те заживели като сестри.
Един шофьор настигнал повреден автомобил. Бог облякъл формата на Малката добродетел, спрял шофьора и му пошушнал да помогне на другаря си. Пътниците се съгласили. Бог се много зарадвал. Разбойниците, които очаква­ли автомобила на края на гората, видели, че той не дошел в определения час, и се разотишли. Така чудното съвпадение избавило пътниците от неприятната среща.
Един стражар трябвало да отупа един престъпник. Бог му пошушнал не­що. Стражарът го поставил на земята и му заповядал:
 
- Викай: „Ох!"
 
След това наложил петдесет камшика на сложения наблизо стол. Престъп­никът познал Бога в Малката добродетел и вече никога не вършил престъпле­ния.
Един професор по биология и един пастир спорили по въпроса: има ли Бог или няма. Както вървели по улицата и спорили, те видели една слугиня, която водела две деца. По-големичкото се загледало нанякъде, когато минава­ли трамвайната линия, и не виждало засиления, идещ от завой, трамвай. Само миг - и детето било под колелата. Бог извикал на професора по биология; той се спуснал с риск за живота си и спасил детето. Когато то поело пътя си, без да помисли да благодари на ръката, която го спасила, пастирът продължавал да доказва на професора, че има Бог, а професорът по биология отричал това.
Богът на малката добродетел обича да се крие, като славей в храст. Но тоя път той зачуруликал на сърцето на пастира. Той стиснал ръката на профе­сора и му казал:
 
- Ето това, което Ви накара да спасите детето, беше Бог.
 
Те се разбрали и станали оттогава добри приятели.

Орионо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...