Jump to content

9. Вечерната медитация


Recommended Posts

9. Вечерната медитация

(в. „Братство", бр. 80, 7.I.1934 г„ с. 2)

Какви неща само човек не вижда и не преживява през деня! Съзнанието е обременено с впечатления, надути и важни; през тях „аз" се губи като пред грамада от непритисната вълна.
Границата между будното съзнание и съня е важен момент от живота на човека. Някога тя е по-рязка - човек много скоро потъва от живота на съзнани­ето в тоя на подсъзнанието. А някога това време е по-продължително и е ясно степенувано. Мисълта постепенно бледнее, докато забвението предостави съз­нателния живот на подсъзнателния.
От голямо значение за спокойния сън е разчистването на ненужните, второстепенни наслойки около същественото „аз" преди самото лягане:
Чрез спокойна медитация да се даде сметка за изминалия ден, да се прецени с окото на благосклонен наблюдател проявите на „аза" и да се разгра­ничи това, което принадлежи към изминатия ден, от това, което остава и което е мъчно променливата, съществената час! от нас самите.
Въоръжени с мярката, която ни се дава от Евангелието и от беседите на Учителя, ние можем да почувстваме реалната стойност на дейността си през деня и в заключение да изкажем своето доволство от себе си или да си напра­вим упрек за пропуски - тъй неизбежни наши спътници.
Ние отправяме мислено постиженията си за негова слава - а за грешки­те си даваме дума да ги поправим при първа възможност.
Разчистен така, азът се изправя пред голямото съзнание и спокойно промълвява думи, които имат значение за неговата по-висша природа.
Тия думи се внедряват в заспиващото съзнание и биват отнесени като ехото на рефрен в неизследваните бездни на подсъзнанието.
И точно в подсъзнанието е истинският духовен ръст на човека: само чув­ства, които изхождат от него, са истински наши.
Пратено с тая „вечерна медитация", съзнанието сутрин се събужда по­срещнато от бликналото из дълбочините на подсъзнанието чувство на благо­дарност към незнайното начало - което е и най-голямото постижение на ду­шевния живот.

Д-Р К.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...