Jump to content

11. Чистенето


Recommended Posts

11. Чистенето

(в. „Братство", бр. 91, 6.VI.1934 г., с. 3-4)

Сложете вода в стъкло. Не минава много време, тя помътнява и се вми­рисва. В нея се развъждат микроби, които я развалят.
Ако не познаваме процеса на прецеждането и чистенето, ако нямаме знание и възможност да подменяме водата, ние рискуваме да пием мътна и заразена вода и да се разболеем.
Съвършено същото явление става и в нашия душевен живот.
„Микроби" ние си носим и без това достатъчно. Това са нашите „наслед­ствени" недостатъци. А и животът ни хвърля в изобилие „зарази" - това са лошите мисли, неправдите, обидите, които нашите близки изедро сипят върху главите ни. Изоставени на нашата инертност, ние сме подложени на съвърше­но естествено „помътняване" и „вмирисване".
Такова „помътняване" е загубеното настроение, меланхолията, мракът пред очите; „вмирисването", това е озлоблението, в неговите хиляди форми и прояви.
Ние трябва да познаваме тия състояния.
Обикновената хубава вода е бистра, с много малко разтворени минерал­ни съединения, съвършено малко и то безвредни микроби. През нея слънчеви­ят лъч минава свободно и тя го пречупва с прекрасен, хубав синкав отенък.
Всяка нейна капка прилича на брилянт.
Така и ние трябва да подменяме душевния си живот. Малко материални грижи, малко микроби, които да ни служат за мярка в нашата еволюция и веч­но изтичане и подновяване.
Как да става това? Ето това е магията на новото учение при неговата ежедневна практика.

Д-р Стефан

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...