Jump to content

13. Новата основа на медицината


Recommended Posts

13. Новата основа на медицината

(в. „Братство", бр. 100, 7.Х.1934 г., с.4)

Думата „окултно" значи скрито. Затова мнозина считат, че то означава и нещо неподатливо на обективно изследване, нещо ненаучно. Всъщност изра­зът е стар и има чисто условно значение. Защото природата има много лица и в нея няма нищо „скрито". Всичко си е просто и естествено, а за човека нещо може да бъде „скрито" само докато го не познава. Много от причините на бо­лестите са били някога „скрити". Когато медицината ги разкрива, те й стават „явни". Но съвсем не е научно да се отхвърли нещо само затова, защото не ни й още явно.
Колкото и да се старае да държи сметка за целокупния организъм и него да активизира за борба против болестотворния фактор, официалната медици­на все още гледа на болестите като на частично явление - проява на заболява­не на даден орган. Тя признава заболяване на ръката, крака, белия дроб, сър­цето, бъбреците - като че това са отделни, независими едно от друго царства, които трябва да се лекуват отделно. А това точно и отговаря на основното схва­щане, залегнало в основата на материалистичния мироглед на лекаря. Тялото е сбор от молекули, а нима не е и сбор от органи? Обединяващата връзка - съзнанието, душата - се отхвърля поначало или се оспорва, което е все едно. Молекулите се събират в органи, органите - в тяло, органите функционират и се явява мисълта, съзнанието, душата, ако щете. Е, добре, оздравете органа и душата ще бъде зрава!
Мнозина лекари, увлечени в своята практика, даже не помислят за аб­сурдността, към която водят „седемте загадки" на „науката", легализирани под знака на материализма. И когато някой се опита да надзърне през загадките, бива счетен за ненаучен еретик.
Но времето бързо върти колелото на живота. И ето, все по-мощно се чува гласът на окултизма.
Преди да бъде човек тяло, той е съзнателна монада, психична величина, която разумно - чрез своите дълбоко подсъзнателни, вегетативни центрове - изгражда своите клетки и органи, като започва от една първична, максимално пластична, получила максимално потенциална материя и енергия, зародишева клетка.
Всеки орган, всяка клетки са интимно свързани с душата, обединяваща­та нишка на всички бясно танцуващи в своите биохимически процеси молекул­ни комплекси. Една радост, една скръб, едно волево напрежение се проектира до най-малкото ъгълче на тялото и го гради или руши, според своето отноше­ние към жизнените процеси.
Не молекулите и органите създават душата, а напротив, душата е изход­ната точка на събраните и организирани в строен порядък от нея молекули и органи. Тя е алфата и всичко следва само по себе си, по силата на природните закони, на които и тя, разбира се, безусловно се подчинява.
Събуди дремещите сили на душата, събуди в нея волята за живот, посочи й пътищата на природните закони, на които се подчинява животът, дай й усло­вия и материали да пресъздаде тялото, тя ще смогне да го направи.
И може би „чудните" оздравявания, приписвани на най-големия окултист - Христос - след време ще бъдат научно обяснени възможности, нито легенди, нито абсурди.
Какви големи перспективи се разкриват пред очите на човечеството, ко­гато без предубеждение посегне да направи свое достояние това, което счита днес за „окултно" - и в областта на медицината!

Д-р Стефан

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...