Jump to content

1. Сказките на Софрони Ников


Recommended Posts

1. Сказките на Софрони Ников

Стека

(в. „Хасковска поща", бр. 801. 5.IV.1927 г., с. 2)

Настоящото ще бъде разбрано главно от тия, които бяха на сказките на г-н Софрони Ников.
Много жалко, че не можа хасковската публика да го задържи за още една сказка, специално по прераждането.
Ников, не може да му се откаже, много майсторски манипулираше с щи­та на Индия: „Така е, каже, в Индия, така вярват индийците." Разбира се, така трябваше да бъде, защото да се говори за работи, които не са проверявани чрез личен опит, довежда човека до смешното положение на папагал. Ников ни хареса, като каза, че той е „ученик" и следователно не се чувствува доста­тъчно авторитетен по тоя въпрос за прераждането.
Мнозина от тия, които прочетат набързо някои теософски книжки, и като например „Ясновидството" от Ледбитер или „Какво има на оня свят" от същия, или някои книжки от индийски автори (Рамачарака), почне да им се струва, че отведнъж са достигнали кой знае каква дълбочина. Те почнат да приказват нагоре-надолу за „прераждане", „астрапен свят", „ментапен свят" и прочее работи, запомнени само, без да са свързани с някаква тяхна непосред­ствена опитност. По тоя начин се пораждат излишни спорове, често стигащи до озлобление, без да се знае защо.
Според нас теософията е само за високоинтелигентни хора. Който има отворени очи, будна мисъл, лесно-иде да се убеди, че индийската мъдрост, пречупена чрез призмата на теософията, съвсем не подценява, нито замества евангелието. Не сме чели досега по-дълбока книга от Евангелието. Но теосо­фията само хвърля мост между обезверените, материалисти, забравили и от­рекли всичко духовно, съвременните лъжехристияни и него. Теософията само може да ти даде кирка и лопата, за да копаеш безценните камъни на Евангели­ето.
Изваждат се цитати от Евангелието, доказва се прераждането, спори се, па току: този - враг на църквата, оня - обскурант. Това ние бихме нарекли игра на чилик. И сериозни хора им се чини, че вършат важна работа, че разрешават сериозен въпрос. Всъщност те само си чешат езиците, защото нито единият знае, нито другият. И единият борави с чужди мнения, и другият. Така някога са водели учени спорове колко хиляди ангели могат да кацнат на един иглен връх, дали дървеното масло замръзва зиме, дали мухата има осем или шест крака. Всичко това е схоластика. Индусите ни казват, че има прераждане. Те ни пра­вят множество опити и ни убеждават, че има неща, които ние не знаем, които противоречат на нашата обикновена опитност. Разбира се, ние все пак имаме всички основания да се пазим под резерва и никога нищо да не приемаме без проверка. Така погледнато на въпроса за прераждането, ще се види, че ние нямаме в него достатъчно основание да се ограждаме към братята си човеци с китайски стени, а напротив, че да ги считаме за врагове, защото вярвали или не вярвали в прераждането.
Хасковци би трябвало да благодарят много на г-н Никова, че ги накара да се позамислят и върху неща, малко по-високо стоящи от монотонното същес­твуване и всекидневната грижа за хляба. Защото, в духовно отношение, Хаско­во наистина спи дълбок сън.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...