Jump to content

9. Освобождението на Хасково


Recommended Posts

9. Освобождението на Хасково

Стека

(в. „Утринна Хасковска поща", г. II, бр. 138, 27.I.1928 г., с. 2)

В минали броеве на „Утринна поща" се изнасят скъпи спомени от осво­бождението на Хасково. Какво са преживели нашите деди и бащи, всичко е най-неизлечимо дълбоко врязано в паметта на народа ни. Ние всички трябва да се радваме на деня, когато братска ръка при най-чисти подбуждения събори една въпиюща неправда от плещите ни.
Но дали ще се види някому криво, ако кажем, че Хасково още не е сво­бодно? Че тежки вериги оковават Хасково, че то пъшка под тежко иго и чака своите освободители.
Политическото освобождение не е пълно. Зад политическото робство иде друго, не по-малко страшно, макар и не така брутално. То е икономическо­то робство. Не е свободен тоя, който всред зима е останал без хляб, без дърва, без квартира, без пари и без работа. Не е свободен човек тоя, който се огъва о две пред някой далечен роднина, за да му помогне при смяна на полици, чийто падеж е днес. Не е свободен тоя, в чиято къща има болен от тиф или скарлати­на или още по-страшно - охтика. Наистина, външно няма турчин, който да го нарича „гяур", да му яде кокошките, да му иска „диш-хак" и да го разкарва по конаци. Но нима „турчинът" не е взел друга, невидима форма и не потиска Хасково, като само си е скрил феса и се прекръстил с българското име „тег­ло"?
Хасково не може да се нарече свободно, докато има боси, полуголи, по­лугладни, свиващи се в дупки, зъзнещи, болни охтичави граждани.
То не може да се нарече свободно, докогато населението му, вместо да се интересува от наука, просвета, музика, туризъм, прахосва средствата и здра­вето си в кръчмите.
Хасково пъшка под страшното бреме на икономическото иго.
Но има още и друго, още по-деликатно иго. То е духовното иго. То е оная маса от лоши мисли, дребнави интриги и клюки, дребни зависти и амбицийки, които правят всички нас да се гледаме като врагове, да се мразим и да прекар­ваме целия си живот в страхове и безпокойства. Нима е свободен оня, който чувствува над себе си подозрително, зле настроено обществено мнение? Как­во страшно иго е злобата, омразата и интригата!
Хубаво нещо е надеждата! Като добри Хасковци, ние се надяваме, че и това освобождение ще дойде!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...