Jump to content

15. Писмо от Сливен


Recommended Posts

15. Писмо от Сливен

Д-р Ст. Кадиев

(в. „Утринна Хасковска поща", г. II, бр. 360, 18.IX.1928 г., с. 2)

От идването в Сливен не съм се обадил на нашите съграждани, което с удоволствие правя.
Сливен е разположен в самите поли на Балкана, под тъй наречените „Сини камъни". Градът е разположен във вид на подкова, на равнина. Има около 30 000 жители, гара - клон от гара Зимница на линията Пловдив-Бургас. Има и доста фабрики с около 4-5 хиляди работници - както ми казаха.
Докато Хасково се намираше, а и още се намира в период на економическо издигане - процес, който става с Ямбол и Бургас, - Сливен запада. Насе­лението му емигрира. Големите постройки, складове и прочее, каквито има в Хасково, в Сливен ги няма. Има само две-три големи фабрики - още не съм ги посещавал - и друго едно голямо здание - окръжният затвор. Тук е било, както ми казаха, комунистическо гнездо и половината град е минал през затвора. Това се е отразило върху психологията на града. Казват, че „наслоението на класите е напълно завършено и затворено". Това значи, че кръгът на фабри­кантите се сношават и дружат само помежду си, но не и с чиновници: послед­ните пък не дружат с работници и прочее. Между тия „класи" имало недоверие.
„Моралът" тук бил доста запазен. Дружбата, даже срещата с момиче се вече таксувала като предвестник на годеж. Момичетата се придружавали от братята си, почти както е впрочем и в Хасково.
Сливен се гордее със своето минало - Хаджи Димитър, Панайот Хитов и други.
Не може да се откаже, че има много лозя и плодове; също за забелязва неблагоприятната червена, с много пясък и чакъл почва на Сливен. Грамадно поле от 22 хиляди декара предстои да се обърне в работна земя. За тая цел ръководи опитно поле познатият на Хасково млад агроном г-н Тончо Петков. Мисля си: какво богатство е чудната хасковска пръст и хасковска мера! Какви хубави неща могат да станат от нашенския чернозем, когато тук хората от чакъл ще правят градина - и го постигат!
Културата на Сливен, общо взето, е много по-голяма от хасковската акт е, че Сливен снабдява с интелигенция цяла България. Наистина, хасковци трябва да видят тукашния театър, за да се засрамят за своите икономии по отношение на нашето „Читалище-театър-казино"! А самото читалище има около десет пъти повече книги от Хасковското „Заря". Към него е образувана театрална трупа от професионални артисти, под диригентството на известния Стефан Киров. Той ще бъде подвижен - в Бургас, Карнобат, Ямбол и Айтос. Чудна постановка и декори, почти софийска игра! Почти не чувстваш, че си на провинциален театър.
Играха досега „Иуда", „Любовта към студента" и „Бохеми", при пълни са лони, при дневни и вечерни спектакли!
В Сливен се много пие. Особено много пие простолюдието, а от всички най-много - циганите. Тук циганите са като българите - момите например носят воалажени чорапи и обуща с високи токове. По това са само надхвърлили българката, че пият ракия наред с мъжете.
Затова пък и въздържателното движение е силно. Местната въздържателна ложа брои 80 души редовни членове и напоследък към нея се образува хор. Посрещнат бях тук като очакван брат и не почувствах, че съм сам в чужд град. Може би и тук ще има да се работи не малко за трудното, бавно, но не невъзможно, издигане на майка България.
Пращаме далечни поздрави на Хасковските читатели и им желаем всичко хубаво.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...