Jump to content

2.3. ПЪРВО КРЪЩАВАНЕ В ОГЪНЯ


Recommended Posts

2.3. ПЪРВО КРЪЩАВАНЕ В ОГЪНЯ

Беше 2-и октомврий 1915 г. - втория ден на войната. Мъглив ден. Ситен дъждец валеше. Втора дружина от 3-й Бдински полк, като поддръжка на 3/6 бригада, бе разположена в дълбокото дере на запад от с. Киряево, зад десния фланг на 52-й п. полк, който водеше огнев бой със сърбите. Макар прикрита, при дружината прелитаха случайни куршуми, които намираха жертвите си, от които първа беше фелдфебелът на 8-а рота Тоно Маринов от с. Ново село, Видинска околия. Войниците разбраха, че макар и да са в дълбоко дере, но волните движения се наказват и се притиснаха зад предния склон, като усилиха работата по постройката на трасираните там блиндирани окопи.
Изложени на опасност, криеща само неизвестности; поставени под неспирния тътнеж на огневия бой, който все повече и повече се засилваше; пред гледката на много носилки с ранени и убити, пренасяни към превързочния пункт, войниците тежко изживяваха тия първи минути от кървавата борба, лишени от възможността непосредствено да вземат участие в нея. Но така е на война! След минута или час съдбата, може би, ще изправи и тях пред подлия враг и тогава с острието на ножа ще се намери отдушника. Времето тежко върви: минутите са часове, а часовете - дни... Трескотнята става непоносима; чуват се ясно траканията на картечниците, а грохота на оръдията в мъглата почна да раздрусва земята...
Минало бе доста време, когато из мъглата се донесе гръмогласното българско "ура", ехото на което се издигна високо и навлезе в общия хаос на адския шум. Трепват всички и се залавят за пушките. Затракаха ножовете, ледени тръпки побиват телата. Остра жажда изгаря гърлата. Блясват кървясали очи, а погледът блуждае в пространството и често спира, с безразличие, върху кървавите носилки. Всички са на крак, чакащи знака на началниците. Но намесата на последните връща спокойствието в редовете. Денят преваля...
Мъглата почна да почернява от вечерния здрач. Дъждът се засили и сега на едри капки се изливаше върху измъчените борци. Повлякоха се мътни пороища с шум из дерето и обливаха краката им. Разрешиха се малки огньове. Запращяха съчки и задимяха мокри кютуци. А в това време напред трескотията стана буйна, размесена вече с ехтежа на бомбите. Пламъците на експлозиите раздираха тъмнината, а дъждовните капки блестяха като бисери в непрозрачността й. Мъчителна безкрайна нощ настъпи...

* * *

Зазоряваше се. Умората от безсънието, несгодните условия и нервното напрежение през нощта бяха ударили печата си по зацапаните с кал лица.
Към 9 часа пр. пладне се поискаха от командира на дружината охотници, за да бъдат изпратени напред за разузнаване към и пред десния фланг на 52-й полк. През цялата нощ там трескотията не престана. Охотниците трябваше да бъдат хора от тия места, за да могат да се ориентират добре в мъглата. Никой не дочака да го питат: всички желаеха, на всички тежеше тази мъчителна неподвижност зад бойната линия.
Изпратиха се само исканите хора и под командата на мл. подоф. Р. Иванов патрулът тръгна бодро напред, прикрит с излъчената от себе си охрана. Местността е планинска, кръстосана със скалисти дерета и покрита с едра гора, на много места непроходима, но добре позната на патрула. Последният се насочва на сръбския пограничен пост "Затворница" - на седловината, южно от "Връшка-чука". Скоро бойната линия е отмината, но това не безпокои храбреците; те се прехвърлят през долове и скали, промъкват се през храсталаци и усои, губят се из мъглата и пак се събират. Тънък ветрец раздухва мъглата. Патрулът заляга. Притулен зад камънака, той се ориентирва, но е и неочаквано изненадан от внезапната среща там с митническия граничен мл. подофицер В. Цветков, смъкнал се от чуката към "Затворница" в разгара на огъня. Той съобщава, че сръбският пост е наскоро опразнен. Тогава бързо се взима решението да се проникне там и се претърси, за да се прибере всичко и отнесе на началството.
След едно смело припълзяване из неравностите храбреците се вдигат и стремително прибягват към лостовото помещение. Обаче, открити вече, те биват обсипани с огън от двете страни, а освен това пресрещнати и от един по-силен сръбски патрул. Принудени да спрат, те откриват бърз и убийствен огън срещу него и го прогонват. Още един скок и патрулът се вмъква в помещението, като оставя охрана отвън.
Пресните следи от бягство показват, че сърбите са напуснали скоро поста, като не са имали време да приберат нищо. На огнището вреше още котел, а в пепелището гърне с боб. Започна се трескава работа и докато едни подреждат трофеите за по-лесно изнасяне, други забъркват котела, изтръскват качамака, изсипват недоварения боб в намерената там бика и сядат на "приятна" закуска! Натоварени след това с плячката, те се спущат бързо в обратен път и благополучно се. прикриват в дълбоките дерета. Опасността е избягната и патрулът с песни се насочва към мястото на дружината си, където бива посрещнат с радост и голям интерес от другари и началници.
Между донесените вещи, съставляващи цялата покъщнина на поста, имаше една красива брошура, напечатана на луксозна бяла хартия, илюстрирана с художествени картини из "българските зверства" 1913 г., предназначена за помагало при възпитанието на сръбските войници в духа на един бесен и екзалтиран шовинизъм, и един учебник по география от Шреплович, изд. 1896 г., предназначен за основните училища и пропит от същия дух, защото в поделението на материала, Видинска и "Средецка" области са показани като чиста сръбска земя, населена с "враговете" на сръбския народ.
Радост и веселие се въдвори в редовете на дружината, всички се подбодриха и едно настроение на високо боен дух озари лицата им. Всички желаеха да се срещнат с врага, всички бяха готови за подвизи големи.
Храбреците бяха наградени с кръста за храброст и повишени в чин.
Другите части от полка също така влязоха в престрелка с противника, като продължаваха укрепването си.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...