Jump to content

4.3. ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ


Recommended Posts

4.3. ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Живот, Г. I, бр. 6, 26 апр. 1929, с. 4.

И българите питат: как ще се подобри това икономическо положение, какво трябва да се прави, ресурси откъде да се намерят?...
В училището въпроси, в църквата въпроси, в държавата въпроси, между търговците въпроси... на всякъде въпроси и от никъде задоволителни отговори.
Казват: скъпотия има!... Отговаряме: яжте само необходимото.
Пътувал си три дни, срещне те един твой приятел; гладен си, даде ти едно самунче хляб благодари. Пийни малко водица, подъвчи хлебеца!...
Не казвай: Е-е-е, да има кокошчица, ябълки, орехи, масълце, туй, онуй... Не повдигай тия въпроси, не си дразни вкуса! Благодари за хляба. Той е съществената необходимост.
Задоволи се в даден момент с малкото, па отдели и дай, когато имаш и на нуждающия се, насити гладния, напой жадния, а "утре", когато мине скъпотията, и има повече, яж и пий повече.
Казват: като се храниш само с хляб, отслабваш. Ами че и ония, които се хранят с кокошки и прасенца и те отслабват и по-много боледуват и то, без да са "яли раци" от "рак" боледуват!... Не е там философията. То зависи от начина на яденето. Който яде каквато и да било храна с благодарност - той е здрав, който яде и не благодари - той не е здрав: ето философията на живота на храненето. Благодари, яж и пак благодари!
Преминете сега и в съзнателния свят - пренесете и в него тия естествени процеси и неща. Задоволете се с ония обяснения, които ще хвърлят светлина във вашия ум и вие ще бъдете винаги радостни и здрави.
Всяко едно отрицателно проявление, всяко недоволство, се дължи на една вътрешна нужда. Гладния е недоволен, защото е гладен - Нахранете го!
Жадният - защото е жаден - Напойте го; Ученикът - защото няма знания - дайте му знания от Светлината; Търговеца - защото няма пари - Дайте му и поощрете го в търговията му. Учителят - защото няма ученици.
 
- Родители съдействувайте на учителите да имат послушни и прилежни ученици. Музиканта - защото няма слушатели. Идете и чуйте, о человеци, хубавата мелодия на неговата арфа и внесете мир и свобода - широта във вашите души. Земледелецът е недоволен, защото има слабо производство. Усилете вашата подкрепа материална, морална и просветна, за да се увеличи производството му, та и вие с него ще бъдете братски доволни. Изобилие и обич, обич и изобилие - това е нужното днес!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...