Jump to content

8. НА КОЕ МЯСТО ЩЕ СЕ ЯВИ ШЕСТАТА РАСА


Recommended Posts

8. НА КОЕ МЯСТО ЩЕ СЕ ЯВИ ШЕСТАТА РАСА

10 тема, зададена с Беседите, обясненията и упътванията от

Учителя през лятото 1921 г., с. 200.

Написана от Минчо Сотиров - 28 юли /1 0 август 1923 г., петък, Бургас

За да определим логически на кое място ще се яви шестата раса, трябва да определим какво място е потребно за тая раса. А това ще зависи от ролята, която ще има да изиграе, от Върховната мисия, която има да изпълни тая раса. Шестата, наречена още и светящата раса има предназначение да работи за духовното повдигане на човечеството, за образуванието на Всемирното Бяло Братство, за въдворяванието Христовото Царство на Земята - Царството на Мир, Правда и Святост, за полагане враговете Божий подножие на нозете на Царя на Мира. Ясно е от тука, че за да бъде тая раса в състояние да изпълни тая велика мисия, необходимо е да й се дадат потребните условия. Едно от тия условия е материалния свят, е земята, върху която тя трябва да образува своята култура. Другите условия: умственото повдигание и духовното растене са предмет на методи за работа, които ще бъдат изпълнени от Учителите на Великото Бяло Братство, които небето усилено вече изпраща на Земята между человеците от сегашната, кавказката, бялата раса. Ние ще се спреме върху първото условие - земята върху която ще работи шестата раса. За да потърсиме и намериме тая земя, трябва предварително да намериме мястото, саксията, лехата от гдето ще се яви зачатъка на светящата раса, т.е. да намериме духовния й център.
Всяка облагородена култура има своята леха за образуване разсада - разсадника на ония овощни дръвчета, които ще бъдат разнесени на времето си по разни страни, за да бъдат разсадени за самостоятелен живот и растеж, за да дадат плод преизобилен. Всякога за духовното периодично повдигане на човечеството, явявал се е и е работил Божествения Дух - Христовия Дух, под разни имена, в Слово - плът. В пълнота Той работи преди 2 000 години. Сега пак работи. Тогавашните условия за развитие са потребни и сега - потребна е торна нива за разсадник. За да определиме мястото за възможните сега находящи се условия, ще се възползуваме от физическите закони.
По закона за отражението, като имаме център Средиземното море, ще намериме, че на обетованата земя на Ханаанската земя, на Палестина сега съответствува Балканския полуостров с център България - Македония. Ето тук трябва да се роди зачатъка на шестата раса - оттук ще работи Христовия Дух и Той вече работи. Той е посял своите семки. Зачатъка, разсада е израстнал, обработва се и израстлите вече, присадените, готовите за разсаждане дръвчета ще се изваждат - те са децата в 9-ия месец в утробата на майката "земя", ще се извадят и ще им се даде самостоятелен живот, за да дадат от себе си плод облагороден, който плод съдържа и ще даде от своя страна нови семки за разсаждане. Българското племе ще изпълнява функцията на черния дроб в общия всесветски организъм. Българското племе е юдиното коляно в славянския род от дванадесет племена. И сега Господ зове - Той работи в славянския род. Българите не могат да се отделят - трябва да изпълнят своята небесна мисия, колкото и да се стремят да отбият това течение на първоизточника - на Божествената любов. Душата на българина е силно наторена нива, на която могат да виреят всякакви семена - зависи от градинаря й какви семена ще посее. Затова е избрано българското племе за духовен център на бъдещето човечество - начатък на шестата раса.
И Господ е казал: "Българите може да останат 300 000 души, но мисията възложена им от Мен, те трябва да я изпълнят." Нито за отменение, нито за отлагане има вече време - без службата на черния дроб кръвта не може да се прочисти, Любовта не може да се влее чиста в сърцето и от там да се разнесе по целия организъм - тялото и главата. А те са физическия и умствения човек, които трябва да получат своята жизненост, своята прана от Духът на Любовта, от Духовния човек.
Следователно, единия връх на триъгълника имаме - българите. Той е "Муссалла", който съответствува на "Синай". От тоя връх само ще се чуе гласа на Господа Саваота и от там ще се дадат новите заповеди за бъдещия живот на човечеството и в новата култура вместо да казваме: "че всеки човек трябва да се качи на върха Синай" - символично, ние ще казваме: "Всеки човек трябва да се качи на в. Муссалла" - символично и да чуе гласа на Господа Бога Твореца, обединителя на Всемира.
Остава да потърсиме другите два върха от Божествения триъгълник. Нека почнеме от основата, от саксията, от физическия човек, от земята гдето ще работи ума и после да намериме третия връх - върха, образуван от умствения човек. Като проследим периодично ставащите земетресения и по световната, географичната карта, ще забележиме, че те всички вървят по един пояс, който опасва Земята. Той минава под Хималаите, като има главната си линия между 10 градуса и 30 градуса от запад към изток. Така най-силните и чести земетресения са биле през Италия - Албания, зап. Македония към Солун, през Средна Азия към Хималаите и Централна Америка. Като проследим и забелязващите се промени при морските брегове, ще дойдем до заключението, че всички морски и океански брегове, които имат погледа си към изток, т.е. западните брегове на моретата и океаните, имат едно повдигане, например нашия Черноморски бряг. А всички брегове, които имат погледа си към запад, т.е. източните морски и океански брегове имат едно понижение, например източните Черноморски, руския брегове, Холандия, Франция, Португалия имат едно постепенно бавно потъвание на своите океански брегове. Оттук и логичното заключение, че дъното на Великия Тихия океан се издига. Това го доказват и многобройните върхове на островчета, които се изявяват последователно над водата му и англичаните бързат да поставят своите флагчета, като притежатели на тия нови суши. Последното логично заключение трябва да бъде, че Северна Америка ще се съедини със Северния полюс със суша. Това ще се ускори от очакваните катаклизми, земетръси, които ще бъдат и като резултат на човешките грехове на моралното, нравствено падение и умственото израждание на човечеството, благодарение насоката на мислите им, само в една единствена цел: материално и егоистично лично забогатяване без подбор на средства и от извратената полова любов.
А и окултната наука, Учителите на окултизма ни казват, че Земята е опасана с един огнен пояс, която я обгръща цяла и минава под Хималаите. По тоя огнен пояс като обща директриса, централна линия, ще станат всички земетръси и потопявания от сегашната земя и вместо нея се яви новата земя: и материална и земя с нови порядки и методи за правилно разбиране и живеене в пътя на еволюцията, в пътя на съвършенството. Новата земя ще се образува с бъдещата суша изпод водите на Великия океан, която ще съедини Северния полюс - северна Русия - Сибир със Северна Америка. На Европа предстои частични последователни потъвания - ще остане вероятно остров (така казват). Също и с Азия - в нея ще се образуват много езера.
Ето по тоя начин ще получим трите върха на триъгълника: върховете на физическия човек, на умствения човек и на духовния човек. Това са трите народи, които Бог благославя и ще благослови и ще благославя докрай, докато те включат в себе си цялото човечество и в средата на тоя триъгълник проблесне Божественото око - окото на Божествената Любов и Истина.
За да работи шестата раса, потребна й е чиста земя, която не е била омърсена от краката - "от добродетелите" на 5-тата раса. Това са пространните гори от 12-14 хиляди км, необитаеми пространства от сегашния човек на 5-тата раса, гори в Северна Америка и Северна Русия.
А какъв е отговора на въпроса: "Защо Русия досега е била непревземаема страна и всеки, който се е опитвал да я превземе, си е строшвал краката?" - Отговорът е един: "Защото Русия е свята земя, тя е физическия човек на бъдещата шеста раса и ще бъде непревземаема."
Божественото не се превзема от човешкото - от материалното. И всеки народ, цар, който и да би бил той и би се опитал да направи Русия своя земя, свое владение или да спре нейната еволюция, "ще си строши краката".
А защо досега никой пътешественик не е стигнал крайния Северен полюс и защо досегашните за целта експедиции не са успявали? Отговора е един: "крак на човек от 5-а раса не може да стъпи на Северния полюс, защото ще го омърси." Може да бъде сполучлива само една експедиция на човек от шестата раса или на човек от зачатъка на тая раса.
И най-после, ако Англия не използува своя силен ум за всесветско побратимявание и тя ще плати тежко - ще бъде "прободена в сърцето" - Индия - за да изтече нечистата й кръв и да се влее нова струя чиста кръв, от кръвта на Божествената Любов, която едничка може да работи в хармония с Божествените закони, а те имат една-единствена цел: общото благо в света в частност и във Всемира в общност.
В заключение: Шестата раса ще има своето място в новата земя, която ще излезе из под водите на Тихия океан с предели Северна Америка и Северна Русия със Северния полюс. Само Божията Любов.

В. Б. Б. Минчо Сотиров

Бургас
28 юлий /10 август 1923 г.,
петък
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...