Jump to content

34. ПРОЩАВАНЕ


Recommended Posts

34. ПРОЩАВАНЕ

"Прости ни прегрешенията наши, както

и ние прощаваме на нашите длъжници."

Мойсеевият закон е: "Око за око и зъб за зъб", а Христовият да се прощава 77 пъти по 7. Даже и на кръста Той казва: "Прости им, Господи, защото те не знаят какво вършат."
Учителят казва: "Външното прощаване е за хората, а вътрешното е за тебе." Чрез прощаването човек трансформира отрицателните енергии в положителни. Прощаването е борба между разрушителните сили и творческите. И затова победата трябва да бъде на страната на последните.
Всяка душа сама трябва да се обърне към Господа и сама да си помогне, но преди всичко трябва да намери сили в себе си, за да прости. Трябва да победим съмнението, разединението, омразата и завистта, злобата и жестокостта. Не съди, не критикувай. Простиш ли, ти спираш потока на злото. Пази съзнанието си от злото. Не се раздвоявай и не се разколебавай. Нека Бог да се всели в нас чрез любовта, прошката и доброто. Не се бори със злото, защото то ще те победи. Имай любов към врага, за което се иска голямо геройство. Направи му добро и го обезоръжи. Не морализирай. Прощаването е много трудно и добро средство и добър метод за работа, за истинския ученик. То е само за ученика. Единствената връзка между човешката душа и Бога е Любовта. Дай правото на противника, ако си силен, трябва да простиш. Да забравиш и да замениш злото с доброто.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...