Jump to content

За фотоизложбата "Езотерична металопластика на Г.Куртев"


Recommended Posts

ЗА ФОТОИЗЛОЖБАТА "ЕЗОТЕРИЧНА МЕТАЛОПЛАСТИКА НА ГЕОРГИ КУРТЕВ"

____________________________________________________________________________

Идеята да се осъществи една малка фотоизложба с металопластиките на Георги Куртев беше силна и дойде с голям импулс за действие. В нея имаше стремеж да се даде гласност на повече хора за одухотвореното идейно творчество на един българин - космополит и на един брат, ученик на Учителя - за общество "Бяло Братство". В процеса на подготовката се явиха много затруднения, но те бяха щастливо преодоляни, за да се даде възможност макар и на малък кръг желаещи да се докоснат до изкуството на Георги Куртев, проникнато от идеите на Новото Учение. Фотоизложбата първо се представи в Бургас на 24 октомври 1993 г, а по-късно по различни поводи беше експонирана в Търговище, Пловдив и Троян.

____________________________________________________________________________

ДАНО ОНИЯ, КОИТО СА ВИДЕЛИ ФОТОГРАФИИТЕ,

СА ПОЧУВСТВАЛИ В СЪРЦЕТО СИ ЖЕЛАНИЕ ДА СЛУЖАТ НА СЛОВОТО,

ДА ИЗМЕНЯТ ЖИВОТА СИ И ... ДА ПРАВЯТ ДОБРО.

ГЕОРГИ КУРТЕВ

ГЕОРГИ КУРТЕВ:

22 септември 1993

За мини-изложба от снимките ми се радвам. Засега не можем да направим друго.

14 ноември 1993

По въпроса за изложбата: Харесва ми както сте намислили да представите фотографиите. Вече е 14 ноември и изложбата е вече минала. Чакам с нетърпение описанието. Благодаря на Елисавета, че се е заела с организирането.

19 декември 1993

Дано ония, които са видели фотографиите, са почувствали в сърцето си желание да служат на Словото, да изменят живота си и да им се роди в сърцето, желание да правят добро. С тази възвишена цел съм работил 60 години. Фотографиите всъщност показват извънредно малко от моето творчество.

ПОСЕТИТЕЛИТЕ:

Любов! Това е символът, който ме порази щастливо, докато гледах миниатюрните фотоси. Благодаря, и слаба на Бога, че ни осенява с това безсмъртно слово! Живот и здраве на Георги Куртев!

Стоянка Гоудова, Бургас

Благодаря! Празник за хората е срещата с духовното!

Керана Ангелова, Бургас

Силно съм впечатлен от произведенията, които видях. Георги Куртев е наистина една Светла Душа, и ние трябва да осъществим идеите заложени в творбите му на дело. Благодарим за възможността, която ни се дава, да видим тези редки експонати, произлезли от ръката на Любовта!

Жеко Георгиев, Бургас

Благословена да е ръката, сътворила тази металопластика, която дава материален израз на великите мисли и откровения на един велик човек - Учителя Петър Дънов.

Я.Микоян, Търговище

За тази изложба си мечтаех. Това е изложба-мечта!

Ив. Маркова, Търговище

Фотосите са божествени! Какво ли въздействие ще имат оригиналите?! Много дълбоки идеи, продиктувани свише... Благодаря!

С.Радева, Търговище

Благодаря за светлината и топлината, майсторе!

Добрина Баракова, Пловдив

Благодаря ви, че в тази желязна епоха сте въплътили най-интензивния огън в най-мъртвата материя на метала. С чука на Словото.

Ирена Петрова, Пловдив

Всички ваши творби са прекрасни откровения. Благодаря ви от сърце.

Недко, Пловдив

АИДА КУРТЕВА:

Обични братя от Бургас, С голямо вълнение и радост видяхме видеото, което ни изпратихте. Беше една красива среща между нашите души. Чувствам, че бях с вас физически близо с една братска прегръдка. Аз не съм научила български език, но въпреки всичко, гласовете ви дойдоха до сърцето ми, заедно със своята скромност и любов, които всяка ваша дума излъчваше. Вие сте свършили една прекрасна работа, свързана с голямо усилие. Това е друг начин за предаване на свещеното учение на нашия обичен Учител - давайки възможност да се познае нашата скромна работа. Много ви благодаря!

ПРЕСАТА:

ЕЗОТЕРИЧНА ПЛАСТИКА ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ИЗЛОЖЕНА... В КОРИДОРА НА ЧАСТЕН АПАРТАМЕНТ В БУРГАС

Художникът Георги Куртев живее и работи в Аржентина. През 1945 г. се среща със словото на Учителя Петър Дънов и оттогава започва духовното му пробуждане. Целият му творчески път е посветен на идеите за разширяване на човешкото съзнание и за достигане на космическите измерения на любовта между хората. Символиката на художествените пана наследява окултния език на Учителя, придавайки универсалност на всеки сюжетен детайл.

А защо изложбата беше аранжирана в частен дом? Това е въпрос, на който отговорът следва да се търси не толкова на физическо ниво, както би се изразил ученик на окултна школа, колкото на ниво по-високо - на мислене, обаче не разумно и свободно, а предразсъдъчно и обеременено от всякакви идеологеми.

С други думи, домакините от Демократичния съюз на жените първоначално предоставили стая от своя обществен имот за излагане на паната, но в последния момент се отказали, подплашени вероятно от нечий доброжелателен съвет да внимават, можело да е работа на секта...

За отговор нека послужат мислите на самия автор: "Днешният човек не се нуждае от изкуство, отразяващо хаоса и безредието, които тровят всеки ден живота ни. Необходимо е душата да се храни с изкуство, което носи послание за Новото."

А какво има предвид говорейки за Новото, авторът го е разкрил в своите творби.

Стоянка Гоудова вестник ЧЕРНО МОРЕ - ЮГ" бр. 9. 27.10.1993 г.

Sila_i_Jivot_1996_1_2_25.jpg?fbclid=IwAR

Г.Куртев

"Даването, това е новото, написано в книгата на великия, живот.

То е основа на Любовта."


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...