Jump to content

Изчисление на времето


Recommended Posts

Изчисление на времето

Казахме, че за да можем да съставим хороскопа на дадено лице, ни е необходима датата на раждането, включително часа, даже и минутата. Но именно по въпроса за часа трябва да знаем, че в Европа има главно три вида времена - западноевропейско, което се определя по Гринуичкия меридиан, средноевропейско - нарича се още гринуичко време, и източноевропейско време. Това са официално установените видове времена, но по-точно казано, всяко място си има свое местно време, което се определя по слънчевия часовник на мястото. Това различие на времената в различните места се дължи на факта, че Земята е кълбо и Слънцето не изгрява навсякъде в един и същи час. Знаем, че Земята се завърта около оста си за 24 часа - това движение го проектираме на Слънцето и казваме, че за 24 часа Слънцето изминава 360° по еклиптиката или - както се казва - видимо обикаля Земята. Като разделим 360° на 24 часа, получаваме, че за 1 час Земята изминава 15° по еклиптиката. Върху тази основа земният глобус е разделен по посока на полюсите на 90 меридиана, като разстоянието от един меридиан до друг се измерва с 4 минути време или, с други думи, всеки дъгов градус отговаря на 4 минути време. Като 0° е приет меридианът, който минава през Гринуич и се нарича Гринуички меридиан. Страните, които лежат наляво от него, като се обърнем към север, казваме, че отстоят на запад от Гринуич и имат западна дължина, а страните, намиращи се надясно от него, казваме, че отстоят на изток и имат източна дължина. Така Париж се намира само на 1 градус източно от Гринуич; Берлин е на 15° източно от Гринуич, София се намира на 23°43' източно от Гринуич, Истанбул е на 30° източно от Гринуич, а Москва - на 38° източно от Гринуич.

 

Казахме, че разстоянието от един меридиан до друг - или разстояние от един градус - се изминава за 4 минути време. Значи, когато в Истанбул, който отстои на 30° от Гринуич, е 12 часа на обяд, в Гринуич ще бъде 10 ч. преди обед, следователно Истанбул отстои от Гринуич на разстояние два часа време. Понеже 30° по 4 минути правят 120 минути или 2 ч., Берлин, който се намира на 15° от Гринуич, е на разстояние 1ч. от Гринуич. Понеже София се намира приблизително на 24°, като знаем, че всеки дъгови градус се изминава за четири минути, то като умножим 24 по 4, получаваме 96 мин., което е равно на 1 ч. и 36 минути от Гринуич. А изчислението за Москва - на 38° от Гринуич, изразено във време ще сочи, че градът се намира на 2 ч. и 32 м. от Гринуич.

 

Значи нашето местно време, времето, което показва слънчевия часовник, когато огрее Слънцето, е по-напред с 1 ч. 36 минути от Гринуич, което значи, че ако нашият слънчев часовник показва 1 ч. и 36 м. след обяд, то гринуичкият слънчев часовник в същия космичен момент ще показва 12 ч. на обяд. В Берлин ще бъде 1 ч. след обяд, а в Цариброд - 2 ч. след обяд, в Москва ще бъде 3 ч. и 30 м. след обяд. Космически това е един и същи момент.

 

Тези разграничения на различните видове времена са необходими, защото положенията на планетите в таблиците са дадени по Гринуичко време и за да намерим точното им място по еклиптиката за дадено време и място, трябва да превърнем нашето местно време в гринуичко. Какво значи това? Нашите часовници в България са нагласени по истанбулското местно време. А видяхме, че Истанбул отстои от София приблизително на 6° и като знаем, че всеки дъгови градус се изминава за 4 мин. време, то 6° по 4 м. е приблизително равно на 24 минути. Следователно истанбулското време, по което са нагласени и нашите часовници, е приблизително с 24 м. по-напред от нашето местно време. Следователно, като знаем истанбулското време по часовниците, с които си служим и искаме да намерим местното време, то изваждаме от истанбулското приблизително 24 мин. Например, ако имаме зададено време 9 часа и 30 мин. сутринта, за да направим хороскоп за този час, ще извадим от него 24 мин., за да получим нашето местно време - резултатът е 9 ч. и 6 мин. наше време.

 

Казахме, че местното време ни е необходимо, за да можем да изчислим положенията на зодиакалните знаци за дадено място и време или - както се казва - да знаем как да ориентираме зодиака за дадено място и време - да знаем кой знак къде да поставим. Значи, местното време ни е необходимо за местно ориентиране на зодиака, защото положението на знаците се изчислява по местното време. Положенията на планетите по еклиптиката се изчисляват по гринуичко време (виж таблиците в приложението - Бел. ред.). Следователно нашето местно време трябва да го превърнем в гринуичко, понеже и положенията на планетите са дадени за обед в Гринуич. След като намерим местното време по посочения начин, от местното време намираме гринуичкото, като извадим от местното време 1 час 36 мин. - получаваме гринуичкото време, за което търсим положенията на планетите. В примера, който взехме, местното време беше 9 ч. и 06 мин., което при разстоянието от София до Гринуич, измерено във време получаваме:

 

9 ч. 06 мин. местно време

 

1 ч. 36 мин. разлика във времето между Гринуич и

 

София - получаваме 7 ч. и 30 мин.

 

Значи, ако в Истанбул часовникът показва 9 ч. и 30 мин., софийското местно време ще бъде 9 ч. и 6 мин., а в Гринуич часовникът ще показва 7 ч. и 30 мин. Това е един и същи космически момент, но понеже Земята е кълбо, което се движи около оста си, от запад на изток, затова ние виждаме, че Слънцето изгрява от изток и отива към запад. И понеже Земята е кълбо, Слънцето не може от един път да я огрее цялата. От горното следва, че Слънцето в Гринуич изгрява с 2 часа по-късно, отколкото в Истанбул, а в София - 24 мин. по-късно от Истанбул.

 

Сега, след като знаем как да намираме местното време, по което изчисляваме зодиакалните знаци и гринуичкото време, по което изчисляваме положенията на планетите, ще посоча как се работи с таблиците за съставяне на хороскопа.

 

Нека вземем един конкретен пример. Да приемем датата 1 декември 1922 г. 4 ч. следобед в гр. Пловдив.* Първата работа, която ни предстои, е да начертаем един кръг и да го разделим на 12 равни части, които представляват 12-те дома в хороскопа. След това привеждаме времето в местно - това се прави само когато имаме точния час на раждането; ако нямаме точния час, а приблизителния, привеждането на времето към местно е излишно. Да кажем, че в случая часът е даден точно. Тогава работим по-следния начин: 4 ч. истанбулско време минус 0 ч. 20 мин. - разлика между Пловдив и Истанбул, получаваме 3 ч. 40 мин. За това време ще изчислим знаците. Взимаме таблиците и намираме 1922 г. Звездната карта е показана на фиг.3

 

1. Декември. В първата колонка отляво са ни дадени датите на дните поред. Във втората колонка, която е озаглавена T.S. или Time Sideral, сидерално или звездно време, под това заглавие следват инициалите h. m., което значи, че сидералното време е дадено в часове и минути. Търсим тогава на 1 дек. 1922 какво сидерално време отговаря и намираме 16 ч. 39 мин. 42 сек. Тогава започваме нашите изчисления така:

 

T.S. = 16h 39' 42"

 

Тук е необходимо да знаем две основни правила, без които е невъзможно съставянето на хороскопа. Гледаме раждането преди обяд ли е или след обяд. Ако раждането е преди обяд, то часовете от момента на раждането до обяд ги вадим от сидерално- то време и за да получим резултат, изчисляваме положението на знаците по таблицата, която се намира в ефемеридите на Рафаел* на предпоследната страница и е озаглавена Tables of houses for New York, latitude 40°43' N, което в превод значи: за Ню Йорк, 40°43' северна ширина. Казах по-рано, че ние си служим със същите таблици, понеже се намираме приблизително на същия паралел. София е приблизително на 43 паралел N. Ако раждането е след обед, то часовете от обед до момента на раждането ги прибавяме към даденото сидерално време и търсим знаците в таблицата за получения резултат. Защо в първия случай изваждаме, а във втория прибавяме? Това е, защото даденото сидерално време ни показва положението на зодиака за обяд, а за да го открием за дадения час, ако е преди обед, изразено в часове, то трябва да се измине, и понеже не е изминато, ние го вадим. Ако раждането е след обед, то прибавяме изминатия път, изразено в часове. Намерихме, че на 1. XII. 1922 г. T.S. е 16h 39' 42" и раждането е в 4 ч. следобед - или приведено в местно време - 3h 40', така действаме по следния начин:

 

T.S. 16h 39' 42" - от 12 на обяд до момента на раждането имаме 3h 40'. Тези 3h 40 m. прибавяме към сидералното време 16h 39' 42" и получаваме 20h 15' 48" - за това време изчисляваме знаците по таблиците за домовете. При изчислението на знаците по таблиците на домовете първата работа се състои в така нареченото ориентиране на зодиака, тоест определяне мястото на всеки знак за дадено място и време.

 

Отваряме таблицата за домовете, Ню йоркска ширина - 40°43' N. В тези таблици, които са 12 на брой, в първата отляво, в първата лява колона е дадено сидералното време, което започва от 0h 0' 0" и. постепенно се увеличава, докато стигне на края на 12-та табличка точно до 24h. След колоната за сидералното време следват шест колони, в които са дадени шест от зодиакалните знаци. Отгоре на всяка колонка е отбелязано число, което показва дома, където е знакът, който се намира под числото. Колонката, която следва след сидералното време, е отбелязана с 10 и под числото е символът на знака Овен. 10 означава десети дом, който се нарича Medium celi или среда на небето и се бележи с инициалите МС. Втората колона е означена с числото 11, което показва 11-ти дом; под 11 се намира символът на знака Телец, което показва, че той се намира на върха на 11 -ти дом; третата колонка е означена с числото 12, което означава 12-ти дом и под него се намира символът на знака Близнаци, което показва, че на върха на 12-ти дом е знакът Близнаци.

 

Четвъртата колонка е означена с думата Ascen, под която се намира символът на знака Рак, което значи, че знакът Рак е ма асцендента. Asc-Ascen е върхът на първия дом и се намира на онова място, където небесният екватор, който се проектира като хоризонт, се пресича с еклиптиката. Асцендент (Asc) е знакът, който изгрява на изток в момента на раждането. А знаем, че на всеки два часа на изток изгрява нов знак, значи на всеки два часа имаме нов асцендент. Следващата, пета колона е означена с 2, под числото се намира символът на знака Лъв, което показва, че знакът Лъв се намира на върха на втори дом; колоната след него е отбелязана с 3, под което се намира символът на знака Дева. По такъв начин виждаме, че в таблиците са ни дадени положенията само на 6 знака, а именно - знакът на Asc (1-дом); знакът, който заема върха на втория дом, и знакът, който заема върха на третия дом. Над Asc са ни дадени положенията на знаците на върховете на 12, 11 и 10 домове. Като знаем тези, останалите 6 се намират лесно, защото са противоположни на първите.

 

Следната табличка на знаците ще ни улесни в намирането на 6-те неизвестни знака, като имаме 6 известни - в предвид, че знаците два по два са полярни и като ни е известен единият полюс, то другият лесно се намира.

Wlad_astrol_78.jpg

Цялата таблица на домовете е разпределена, както споменах, на 12 таблички, като сидералното време в началото на първата е 0h, 0' 0", а в края на 12-та е 24h. Горното обяснение, дадено за таблиците на домовете, се отнася за първата табличка, тоест само в нея и то в началото на върха на 10 дом стои Овен, на върха на асцендента стои Рак и на върха на третия дом стои Дева. В другите таблички, които са нагласени по същия начин, под числата, показващи върховете на домовете, стоят други знаци, в зависимост от сидералното (звездното) време. Както казах, в първата лява колонка ни е дадено сидералното време, което прогресивно се увеличава. Срещу всяко сидерално време са отбелязани градусите, с които знакът стои отгоре на колоната, като така намираме върха на даден дом. Например срещу сидерално време 20h 15' 48", за което трябваше да правим хороскоп, когато даденото сидерално време го няма в таблиците, взимаме най-близкото до него и изчисляваме знаците за него. В случая ние имаме дадено 20h 15' 48", а най-близкото дадено в таблиците 20h 17' 3", затова взимаме него в колонка 10, в началото на която стои символът на знака Водолей. Там откриваме числото 2, което означава, че върхът на 10 дом, тоест МС, се намира на 2 градуса във Водолей. Срещу същото сидерално време в колона 11, в началото на която също стои символът на знака Водолей, се намира числото 29, което показва, че върхът на 11 дом е на 29 градуса във Водолей. В следващата 12 колона, в началото на която стои символът на знака Овен, срещу същото сидерално време намираме числото 6; това значи, че върхът на 12 дом е на 6 градуса в Овен. В следващата колонка за асцендента срещу същото сидерално време откриваме числото 23°35'. В началото на колонката имаме знака Телец. Това значи, че върхът на асцендента изгрява на 23°35' в Телец. В следващата колонка 2 срещу даденото сидерално време намираме числото 19, а в началото на колоната е знакът на Близнаци, това значи, че върхът на втори дом е на 19 градуса в Близнаци. В колонка 3, в началото на която се намира знакът Рак, срещу даденото сидерално време откриваме числото 10, което означава, че 10 градуса от Рак са върхът на третия дом.

 

Горното описание графически се представя по следния начин. Начертаваме един кръг и го разделяме на 12 равни части, които представят 12-те дома, чиято номерация върви в посока, обратна на часовата стрелка; домовете сами по себе си са неподвижни, докато знаците се движат по посока на часовата стрелка.

 

Когато чертежът стои срещу нас, Asc се намира от лявата ни страна, а от дясната страна, противоположно на Asc, е поставен десцендентът (Dsc) - залязващият знак. По средата между тях над хоризонта се намира МС, а под хоризонта - противоположно на него - имум цели (IC). При нанасяне на знаците, намерени в таблицата на домовете за даденото ни сидерално време, най-напред нанасяме асцендентния знак, като пишем символа на знака срещу хоризонталата, която разделя кръга на две, а броят на градусите нанасяме горе на самата линия, както е показано на чертежа. Намерихме, че за сидерално време 20h 15' 48" на върха на асцендента изгряват 23°35' от Телеца, на върха на втория дом - 9 градуса от Близнаци, на върха на трети дом имаме 10° от Рак, на върха на 12 дом - 5° от Овен, на върха на 11 дом са 29° от Водолей и на върха на 10 дом - 2° от Водолей. Казахме по-горе, че като намерим 6-те знака, които са ни дадени в таблиците, другите 6 се намират лесно, като знаем на кой известен знак кой неизвестен е полярен. Таблицата, която дадох за полярността на знаците, ни посочва, че срещу 2° Водолей, който се намира на МС, попада Лъв. Значи 2° от Лъв ще заеме върха на четвъртия дом. Срещу 27° Водолей, който е върхът на 11 дом, пак се намира Лъв, значи върхът на петия дом е на 29° в Лъв. Срещу Овен, който е на върха на 12-ия дом, откриваме в таблицата Везни, значи 5° от Везни ще заеме върха на 6-ия дом. Асцендентът се намира на 22°35 в Телец - то десцендентът, или върхът на 7-ия дом, ще е на 23°35 в Скорпион. Срещу Близнаци, който заема върха на втория дом, стои Стрелец, значи 19° от Стрелец ще заеме върха на 8-ия дом. Срещу Рак, които е на върха на третия дом, стои Козирог, значи 10° Козирог ще заемат върха на деветия дом. Но тук забелязваме едно особено явление - знаците Водолей и Лъв се повтарят, а знаците Риби и Дева ги няма никакви. Тогава знаците, за които няма място по върховете на домовете, ги поставяме вътре в самите домове. Те се смятат при изчисление на аспектите - знаците, за които няма място по върховете на домовете. Вписваме ги в самите домове - затова се наричат вметнати или интерсептирани. Колкото едно рождение е по на север от екватора, толкова повече интерсептирани знаци има. В страните по-близо до полюса се случва да има по два или по три интерсептирани знака, докато пък на екватора това явление не става никога.

 

Нанасянето на знаците по върховете на домовете става по гореописания начин, с което 1/3 от построяването на хороскопа е свършено. Втората работа е нанасяне на планетите в знаците и домовете, което се определя от геоцентричните данни, дадени в специални таблици.

Wlad_astrol_40.jpg

 

 

 

-------------------

*В приложението в края на книгата са публикувани ефемеридите за 2001 година.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...