Jump to content

Напътствия и методи


Recommended Posts

НАПЪТСТВИЯ И МЕТОДИ

Изгрев, 1 октомври 1953 г.

Любезни брат,

 

Учителя веднъж каза: “Мнозина идват при мене за материални работи, а по-малко идват за идейни въпроси.“ Учителя е доволен, когато ученикът идва при него с идеен въпрос. За пример тук ще дам разговора на Учителя с един ученик, който идва при него с идеен въпрос. Един брат от провинцията посети Учителя. Зададе му следните въпроси:

 

„Желая да ми дадете някои методи, по които да работя върху себе си.“

 

Прочетете Евангелието на Йоана. Ще четете всеки ден по една глава. Ще прочетете това Евангелие три пъти и ще отбележите стиховете, които при всяко четене са ви обърнали най-голямо внимание. Това четене ще стане така:

 

Първия месец ще прочетете поред всеки ден по една глава. После през останалите дни на първия месец и до края на третия месец ще размишлявате всеки ден върху прочетените глави на ден върху една глава или върху част от глава ще размишлявате.

 

През второто и третото тримесечие ще направите, същото, което сте правили през първото.

 

Всеки ден ще ставате в 4 часа за размишление. Ще употребявате за размишление най-малко от половин дo един час. При размишление върху Евангелието ще си освободите мисълта, тя да бъде свободна. Като че се поставяш в някое обширно място, а не си като човек, когото притесняват да плати дълговете си. Или не да си като човек, който мисли, че има да взема от някого. Не, свободен ще бъдеш.

 

Твоят темперамент е активен. Ти си активен, но твоята активност е придружена със сътресения, или, както хората го наричат, ти си нервен човек. Най-първо, да се въдвори хармония в тебе. Само по закона на хармонията можеш да влезеш в съгласие с Божественото и да вземеш това, което иде от Божествения свят. Само по този начин могат да се възприемат мислите, които идат от горе. Иначе атмосферата ще е размътена и тогава човек не може да възприема.

 

Ще очаквате резултат, но не очаквайте големи, велики резултати.

 

Защото великото в природата започва с нещо микроскопическо. Ако имаш една микроскопическа придобивка, тя ще се увеличи.

 

После мислете върху седемте добродетели. На първо време върху любовта. Първите два месеца ще размишлявате върху любовта, вторите два месеца върху мъдростта, третите два месеца върху истината, правдата и добродетелите. Последните три месеца ще бъдат върху кротостта и въздържанието. Печалбата ще я намерите в кротостта и въздържанието.

 

Няма да внимавате колко ще се усили любовта ви. Усилването на любовта ви ще констатирате при кротостта и въздържанието. Защото кроткият човек е силен и издръжлив. Само силният може да бъде кротък, слабият не. Кротостта е винаги свързана със силата. Сила, която няма кротост, няма база, върху която да се опре, тя не е постоянна.

 

Във въздържанието е разумното в човека. Човек, който се въздържа, разсъждава разумно. Той не бърза, но и не замедлява. Извършва нещата както е в природата. Да въздържа злото в себе си и да поощрява доброто в себе си това е въздържание. При въздържанието ти си пасивен към злото и активен към доброто. Човек, който не може да бъде активен към доброто, у него няма въздържание.

 

В кротостта човек трябва да бъде активен. Някои не разбират и са пасивни в кротостта.

 

После прочетете книжката“В царството на живата природа“.

 

Намерете духовния смисъл на казаното в книгата. Направете превод. Много преводи правете на казаното в книгата. Тогава има много съпоставяния, които ще ви помогнат.

 

После дръжте си следното правило: Каквото и да ви се случи, кажете си: За добро е. Каквито и други разсъждения да дойдат, оставете ги.

 

Защото ние не сме единствените актьори в света. Това, което един не може да направи, друг ще го направи след него. Светът ще се поправи, когато всеки дойде на мястото си. Един камък в паважа, като излезе от мястото си, хората ще се спъват в него.

 

Така, като вървите, ще ви дадат съдействие от горе, ще имате едно ръководство от горе.

 

Човек, като влезе в един параход, не трябва да мисли за парахода ще пристигне ли в пристанището. Той да се занимава със своята работа, а да остави капитана. Може да гледа машините, но да остави механика. Ние се безпокоим по някой път какво ще стане с целия свят.

 

Всяка вечер си давай отчет за това, какво си правил през деня.

 

Човешкият живот зависи от сутринта. Ако започнеш сутрин добре, то през целия ден всичко ще бъде добре. След изкарването на тази вътрешна работа от девет месеца ще имате една придобивка, едно прояснеше. За да могат да се използват придобивките, трябва да имате такова прояснеше.

 

Източните методи са били за друга епоха. Европейците трябва да намерят нови начини. Старото не може да се приложи. Сега има една безпътица. Трябва да се намери нов път. Пътят си съществува, но хората искат да внесат в новия живот старите методи. Те са несъвместими.

 

Това, което е интересувало гъсеницата, не интересува пеперудата. Онези, които се държат за старото, все съжаляват и плачат. Някой казва: “Какво бяхме едно време.“ Че старото не трябва да се възвърне. Едно време като яйца, бяхме едно, а сега, като се излюпихме, трябва друго.

 

Нито празните бъчви, нито пълните бъчви ще оправят човека. Но изворите ще оправят света. Ако хората приличат на празни или пълни бъчви, не решават въпроса, а изворите. А изворът е това, което иде от Бога. Изворът е благословението, Божественото, което иде от горе.

 

Вие, като влезете в тоя път, ще срещнете съпротивление. Ще дойдат при вас хиляди прадеди, най-малко сто поколения и ще ви дават ум. Те имат разни начини. Един начин е насилието, а другият начин е мек. Ще ви кажат: “Не се пресилвай. То си има време.“ Един млад момък тръгнал в Божествения път. Дяволът му казал: “Сега си млад, като остарееш, ще имаш опитност.“ Младият момък го Послушал и тръгнал на стари години по Божия път. Дяволът го срещнал и му казал: “Тогава, на млади години, трябваше, а сега на стари години си почивай.“

 

Вие се дръжте чисто, измивайте си краката всяка вечер, употребявайте дълбоко дишане, рано ядене, преди залез слънце.

 

Дишане три пъти на ден: сутрин, на обед между 11 и 12 часа и вечер преди лягане. По десет дихателни упражнения сутрин, на обед и вечер. Вдишване, задържане и издишване едно упражнение 16 бройки вдишване, 16 задържане и 32 издишване. През лявата ноздра вдишване, а през дясната издишване. Лявата страна е на чувствата, а дясната е на мъдростта.

 

Източната философия казва: “Убий всяко желание.“ Това не е добър превод. Истинският превод е: Тури всяко желание на мястото му. Такъв трябва да бъде преводът на тези думи.

 

Няма да се бориш със своите желания. Щом ти се издигнеш по-високо, желанията сами по себе си се урегулират.

 

Напредналите души си служат с интуицията. Те интуитивно схващат нещата. Трябва да имате вдъхновение, вътрешно ръководство. При медитацията най-първо се спирай на горната част на главата. Трябва да се укрепват моралните чувства на човека. Те са поставени под лъчите на Божественото слънце и те растат.

 

В хилядолистника са всички най-възвишени чувства на човека. Ти, като мислиш за волята, се развива твоят хилядолистник. Като мислиш за Бога, трябва да знаеш де е съсредоточена мисълта ти, де чувствуваш тази мисъл. Чрез тези упражнения, които ви давам, ще се развие вашият хилядолистник и ще просветне във вас едно ново съзнание.

 

Човек е здрав, когато от дясната страна има електрични течения, а от лявата топли течения. При здравия човек от дясната му страна има приятна хладина, а от лявата му страна приятна топлина.

 

Сега астралният свят се преустройва. В миналото всичкото зло е било в астралния свят. Той е бил бойно поле, а земята е била тил на злото. Сега астралният свят се очиства, а земята става бойно поле. А долу, под земята, става тил.

 

Братът попита:

 

- Кажете нещо за излъчването на човека.

 

- Излъчването трябва да стане при благоприятни условия. Невсякога има благоприятни условия. И ако не разбира закона да развива търпение, въздържание и любов, той ще изпитва болка, ще почне да вижда по-интензивно отрицателните неща и това би го дразнило.

 

Със сърдечен поздрав:

 

Ваш верен Б. Боев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...