Jump to content

Recommended Posts

САМОДВИЖЕНИЕ

Вярно е, че
животът като движение е резултат от разделянето на единството
. Противоположностите не могат да съществуват самостоятелно поотделно. Те действат под знака на единството, което създава самодвижението, и чийто център, според Учителя, е
Великото Космично Начало
. Подчертахме, че Космичното Начало е същността на Космичната Стълба на Реалността, която ще бъде гръбнак на модерната философия.
 
Чрез противоположностите - двата полюса на живота: Духът и Материята - Космичното Начало създава механични, енергетични, светлинни, мисловни, емоционални, биологични, социални и др. явления върху планетата ни.
 
Идентичността на противоположностите в явленията и събитията трябва да бъде търсена без съмнение в абсолютната същност на Космичния Принцип.
 
По естество Космичното Начало е нематериално в света на идеите и материално във физичния свят на формите. То е непознатото, чийто израз представя борбата на противоположностите под знака на Самодвижението.
 
Нашата съвременност
е начало на една велика ера, в която идеализмът и материализмът, по силата на необходимостта, се срещат в света на Великото Космично Начало.
Малко значение има името, което даваме на Космичния Принцип: Начална Причина, Абсолютен Дух, Незнайно, Самодвижение и т.н. Субективните идеалисти го наричат Абсолютен Дух, Бог. Обективните идеалисти, хора на логиката, го определят като Рационалност, Разумност. Диалектическият материализъм го нарича естествен исторически процес на необходимостта. Последната детерминистична концепция е по-близо до реалността, тъй като е освободена от метафизичните мъгли на различни религиозни догми и заблуждения.
Във вечната възходяща борба на противоположностите лежи ключът за разбиране на
целесъобразността
в Единството на Битието. Под
целесъобразност
ние разбираме Пътя към съвършенството по безкрайната Космична Спирала.В Самодвижението се крие Единството на Космичното Начало и тайната на борбата на противоположностите.
Днес е големият конфликт между старата форма на материализма и новия идеологичен импулс, чийто извор е Космичният Принцип. Този идеологичен импулс създава „скоковете" и възпроизвежда материята във винаги нови форми.
Тази космична форма, висша и абсолютна по природа, действаща спонтанно като Цяло (Единица), дава критерий за разграничение между старото и новото в историческите процеси. Космичното Начало е главният двигател в човешката психика, за претворяване на историческата даденост в нещо по-прогресивно чрез борбата на противоположностите. Формите на нещата са под знака на относителността, но Самодвижението, чийто извор е Космичното Начало, е вечно и абсолютно.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...