Jump to content

ПОЛЯРНОСТТА В ЖИВОТА


Recommended Posts

ПОЛЯРНОСТТА В ЖИВОТА

Въпросът за мъжа и жената е бил предмет на човешката мисъл векове наред. Той е разглеждан в множество трудове из областта на науката, теологията и философията, а също и в художествената литература.
[1]
В настоящото изложение този въпрос ще бъде разгледан в неговата философско-мистична същина от гледище на Космичното съзнание, на което ни учи Учителят, без да бъдат игнорирани и съвременните проучвания.
Проблемът за мъжа и жената е един въпрос от голямо хуманистично, етично, социално и най-вече космично значение. Социалният му аспект, особено въпросът за така наречената „еманципация" на жената, до голяма степен вече е намерил своето разрешение в почти всички континенти.
Metodi_36.jpg
Относно социологичните фази, през които е минало човечеството - патриархата и матриархата - съществуват достатъчно научни материали, необходими за правилното третиране на този въпрос. В художествената литература са написани много драми, трагедии и комедии, в които жената е централна героиня. В далечни времена жената е била или безименна робиня, или весталка на семейното огнище, или затворница зад харемните решетки.
Като цяло, демонологичният (сексуалният) въпрос е интимно свързан със съдбата на народите и човечеството
[2]
Затова в художествените произведения се търсят разрешения на големите конфликти в семейството, в обществото и в народите.
------------------------
[1]
Виж напр.: д-р Ото Вайнингер, „Пол и характер" и Хр. Маджаров, „Любов и еволюция", Вн.,1998
[2]
За отбелязване е, че изчезването на някои от старите човешки раси се изразява чрез една упорстваща неспособност за забременяване у жените.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...