Jump to content

1. Музиката


Recommended Posts

1. МУЗИКА

Неуловими лежат тези мигове и кой може да разбере какво се крие в затворените страници на голямата книга, която наричаме природа? Нима човек с ограничените сетива може да открехне портите на този безбрежен и неразгадаем свят? Неудържимо този свят привлича и зове обикновения човек и неизвестно как, човекът долавя скрития живот и образа на една голяма красота.

Човек би трябвало да се роди музикант, не само за оная музика, която се бележи с черни точки и музикални ключове, но и за оная скритата, дълбоката, която приижда като река от голямото сърце на нашата земя, изтръгваща се от каменната й гръд, извираща от цветните чашки, разливаща се от планинските потоци и водопади, от голямото море, от зефирите, които галят вечер цветя и треви, за да стигнат до пламналото от дневната жега човешко лице. Планинската морена спокойно и неподвижно лежи на многовековното си каменно легло, ала всред затишието на планината под каменната й гръд шуми и пее скрита река. Тя реди своята необикновена музика на непознати гами, дълбоко затрогваща, неуловима и чиста. Скритата река пее, чудесно е човек опрял гръб на огромните камъни да я слуша. Тоновете проникват и незнаен дух превежда тоя древен музикален йероглиф. Човекът е поет в сърцето и често се опитва от тази музика да изплете стих и на разбран език да каже: Музиката е свят на красота, свят на възвишеност, която въвежда душата в неръкотворен храм. Снежната преспа храни тази река, повела тайните й, трепетно тя ги разкрива на човека - една музикална строфа стига до него, един акорд и един поетичен стих го завладява и едно произведение се ражда.

Същото се случва и когато съзерцава небето и меняващите се облаци, които пътуват, растат и се смаляват, стават белоснежни или ярко сини и често се превръщат на огромна цъфтяща шипка. Тогава градините ухаят на сладък аромат и уханието на цветята се превръща на музика. Музикантът ще изплете песен, а поета - поема.И двамата се опитват да уловят красотата в една от хилядите гами, за да стигнат до сърцевината на музикалната идея - ароматът на цветята не бе нищо друго, а музика, която милва и храни сърцето. Музиката бе живот.

Речните легла през пролетта се изпълват с много вода, цветните чашки се наливат с обилен сок. Откъде приижда тази слънчева река и как стига тя до всичко, което носи дихание на живот? Над прецъфтелите жита се носи вечерния вятър и сякаш помага на слънчевия сок да стигне до всяко зрънце, завито добре в зелената си дрешка. В утринния и вечерния час слънчевите лъчи галеха цветята, тревите, листата и накрая човека, за да изпеят близо до него една песен и едни необикновен рецитал, който музикантът нанася с черни точки, а поета с искрящи писмена. Летните зефири бяха наситени с музика, белоснежните облаци носеха музика, ароматите разнасяха музика, водите разливаха музика, човекът раздаваше музика. С музика бе пропит целия мир. Всичко пее и свири, всичко разлива музика, всичко диша музика, за да разкрие пред човешката душа света на красотата, света на чистотата, света на светлината, света на човечността.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...