Jump to content

Въведение


Recommended Posts

ВЪВЕДЕНИЕ

Една книга стои разтворена пред нас. Докосваме страниците и започваме да я прелистваме. Казваме - една ли ще е тя? Един ли ще пише за Него? В тази книга се разказва за Учителя - не онова, което Той е говорил, беседвал и съветвал в продължение на целия си живот; в тази книга се разказва, как е живял Той. Имаме ли право да разказваме, да преразказваме, да споделяме и да пишем за тия истории, случаи, примери които са ставали пред очите на много хора, преживяли срещата с Него? Той наричаше себе си “Неизвестният”, а сега дали би могло да се пази тайната? Възможно ли беше това през нашето време? Неудържимо е. Пренасяме се в Юдея през оня паметен ден, през оная предпразнична вечер, когато по улиците на Ерусалим народът спонтанно излезе да посрещне своя спасител и Мессия като викаше, пееше и славославяше:Осанна. На тия, които се опитваха да им запретят да не викат, Христос им каза: “Оставете ги, ако те не викат, то камъните ще проговорят.”

Нека съкровището от духовни знания да е неизчерпаемо като океана, и нека отделните случаи от Неговия живот да са неизброими, ние ще отворим тази книга, ще се вдълбочим в нея и ще изберем няколко от скъпоценните късчета, за да ги поднесем, както сърцето ни подсказва. Книгата е премного жива и гъвкава, за да се предаде в обикновен мемоарен вид.

Легенди се пишат за необикновени личности и за необикновени събития. Онова, което се разказва за Учителя и живота Му няма следа от легендарен елемент. Това са достоверни, преживяни случаи, части от нашия живот в които е отлят образа на Учителя изваян и чист. С всеки пример, с всяка среща, с всяко необикновено явление се реди една съдба и се пише един закон, нов и непознат върху който щеше да се построи основата на един нов живот по форма, по съдържание и по смисъл. Дали някога ще се пишат легенди за Него? Един въпрос, който засега за Неговите съвременници звучи далечно.

Всичко, което сме видяли, чули и преживяли е реално, близо до нас - опитано. Няма човек, приближил се при Него да не е съхранил в душата си частичка от тази жива легенда и да не е заключил в сърцето си образа на Необикновеното, следата на една голяма и топла идейност. Всеки отделен случай е тон от Неговия необхватен замах, израз на Неговата безпределна грижа и обич към човека. Не биха ни стигнали изразните средства и физическите възможности, за да уловим и предадем всичко в словесна форма. Може би би било по-удобно да се предадат случаите в летописен вид, както се пишат обикновените исторически събития; вероятно такива няма да липсват, затова ние казваме: Нека между многото разказани неща за Него, намери място и тази част от монографията в която се опитахме да отразим част от живота, който течеше край Него жив и подвижен, наситен с образи, идеи и мисли. Всичко край Него беше премного живо, богато вълнуващо като ония редки картинни галерии, които съхраняват голямото изкуство на гениални творци - Неговото ежедневие носеше винаги две основни качества - беше светло и богато.

До нашия слух и до нашето зрение не стигаха само думите и образите. До нас стигаха и идеите, мислите, чувствата. И всичко това всред декора и постановката на един живот, който шумеше край Него, едно движение, което беше нестихващо, за да ни разкрие богатия колорит на един Необикновен живот. Всичко лежеше ясно до най-малкия детайл, постановката сияеше, независимо дали действието се развиваше на Изгрева, на поляната, в градините или всред меката светлина на Неговата стая, на Рила или на Витоша, край езерата или по върховете. Целия този живот край Него напира към нас с много тонове и светлини и действуваше не само на сетивата, но и на мислите, чувствата, на душата. Невъзможно е преживяното да се предаде с няколко думи в телеграмен стил, защото всичко ставаше някъде - един свят на разнообразни нюанси, сенки и полусенки, където образите изпъкват живо, релефно.

Опитваме се словесно да рисуваме този живот и нека прибавим - нито една линия, нито един тон няма да бъде подправен. Всичко разказано, ще гони една цел: да намираме Него в казаното, да намираме Него в онова, което живееше.

През един от годишните събори Учителят се беше спрял на двора пред салона с очи към палатките и рече: “Какъв живот има под тия прости палатки.” Неговите хора, независимо дали бяха от село или от града, дали бяха учени или не, живееха богат вътрешен живот и имаше, какво да се разкаже, какво да се описва. Един ден този живот ще бъде пресъздаден и от многото съдби ще може да се изплете нов съдържателен епос. Материалите обилни и в суров вид макар ще привлекат очите и мисълта на не един писател.

Нашето желание е с тази част V по ред да завършим задачата, която сме си поставили - да поднесем на българския народ, монографията на един Велик Човек - Учител в която се опитахме да дадем същността на Неговото учение, многообразната творческа дейност, значението на духовното богатство и тласъка, който Учителят даде на духовната култура на българския народ и на цялото човечество.

Като братски дар и израз на дълбоки чувства, които изпитваме към българския народ и към всички копнеющи души за истината поднасяме плода на нашия труд.

Не сме целяли с тази книга да проповядваме или да поучаваме когото и да е - дълбокото учение на Учителя е на разположение. Мъдростта, знанията се разливат щедро като обилните струи на дълбок извор. Водите на този извор уталожиха нашата жажда, укрепиха нашия дух и разшириха нашата душа. От неизчерпаемите съкровища на мъдростта ние черпихме, за да се учим, за да живеем, за да творим и поднесем днес плода на нашата размисъл, аромата на преживаването, радостта на сбъдновението и красотата всред която живя Той, за да обогати и нас.

Човечеството нямаше да престане да съзерцава, да копнее и да използува животворящите лъчи на Неговото учение, което имаше всичките белези и качества на изгряващото Слънце.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...