Jump to content

9. Призиви на времето


Recommended Posts

9. ПРИЗИВИ НА ВРЕМЕТО

Времето е препускало и следите личат, от гъстите и вековни лесове лъха невъобразим покой, величествените върхове на планините са обвити с плътната пелена на миналото, което крие тяхната възраст, коритата на големите реки говорят за нещо първично и далечно, пластовете с руда, твърдите легла на ледниците; огромните морени, всичко това ни връща далеч в хилядолетията...

Щедро е било разпиляното време и сякаш никой не е водил счетоводни книжа и никой не е стоял с часовник на ръка над цялата природа, за да казва; Побързайте, времето лети!

Какво спокойствие и какво величие обвито от незапомнени времена - милиони години, които капка по капка са изливали своята живителна мощ, участвувала в този огромен строеж. Времето е било щедро; с време великият ваятел е разполагал неограничено, времето е било покорен слуга на живата природа. Премерено с мярката на вечността, то е летяло като мигове.

Ала пред тебе стои един часовник и неуморно отбелязва своя ход - летежа на времето, на часовете. Стрелките върху цифреника се гонят непрестанно и за човекът, за тебе те са вик на съдбата и призив на живота. Ти чуваш до себе си, близо до сърцето си, до жадната си мисъл да тупти една артерия - артерията на времето. И ето, че на ученика, на човека с устрема към неизмеримите простори, времето говори особено, различно. Мярката е друга, ритъмът е друг. Кой се промени - ти не знаеш. Раздира се нощта и до будния слух отеква призива на времето.

Посрещаш новия ден с вълнение, изпращаш го с грижа. Питаш се: Какво направих? Моя век и моя ден не чака и към мене те не са щедри. С разширени зеници те отмерват твоя ход, следят всяка стъпка, отмерват всяка дума и бележат - какво си дал, какво си получил, пропуснал ли си определения час, съдбовния миг, когато на твоя праг като през Новогодишна нощ е спирал щедрия гост.

Замисли се и тревогата пропълзя - ти не си вековен лес, нито планински релеф, ти не си земя, да чакаш и да се надяваш на щедрото време. Твоите часовници шумят и пеят, стрелките се гонят главоломно и слънцето задъхано пътува, твоите часове, дни, минути отшумяват... Не пропущай деня, нито часа, нито минутата! Не казвай: време, от тебе по-щедро няма. Умният се познава по мярката, която има за отлитащото време.

Две очи гледат в далечината и две ръце се протягат към тебе, за да ти поднесат богатствата, които ти се падат. Не губи времето си, не се лени. С устрема на своето време и на своя век и с жаждата за новото не пропущай и минутата дори! Не оставяй времето да те чака; чакай го ти и бъди на уреченото място, когато на изток приижда зората, да не би да изпуснеш първия слънчев лъч, бъди там, когато Великият те призовава и улови първата дума, от която зависи твоя успех, твоето щастие, както от слънчевия лъч - твоето здраве.

Времето е щедро, знаеш това, вечността е пред мене, казваш си понякога, ала нека да знаеш - минутата разкри своята тайна и диханието на новия ден оповести новото. То лети към тебе и нека кратък да е оня миг, когато на изток цъфне първия лъч, и нека кратко да е диханието на Вечността, която изпраща своята благословия. Еднакво важни и богати са тия два мига. Гледай никога да не ги пропущаш! Не изразходвай напразно ни една капчица от техния елей, от техния блясък, от тяхната живителна мощ. Този миг е свещен и носи великата повеля на твоето време и великите условия за работа, за устрем, за учение.

Не пропущай свещената минута, свещения миг, той е невъзвратим и веднъж пропуснат, той се превръща на тежък товар.

Призива на времето усещаш, стига до твоето сърце и те призовава към едно, което успя да научиш; дали това е последния срок - последния миг от Новогодишната нощ, когато край твоя дом минава претоварената шейна? Ти, човекът на новото, ти ученикът, трябва да си там и с вдигната ръка да посрещаш времето, годината, деня, часа, минутата. Нищо не трябва да пропуснеш, за да се отлее то като светлина и топлина, като живот всичко онова, което си чул, разбрал и приложил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...