Jump to content

4.2. Изгрев на Рила: лятото на 1954 г.


Recommended Posts

4.2. ИЗГРЕВ НА РИЛА

лятото на 1954 г.

Познавам един миг от денонощието, когато от смълчаното небе мълком изчезват звездите. Планинската нощ безлунна и тъмна, откроява небесната шир като море от лумнали светлини и млечният път като светеща река на вълни се разлива по небесната шир. Познавам един миг от денонощието, когато блестящият лик на едрите звезди побледнява, млечният път не е вече светеща река и нейде на изток блести нежна синева.

Нощта отдавна е отстъпила надалеч, звездите загубват своята красота и моите очи се устремяват там, откъдето приижда новия ден. В сърцето ми прелива неизказана радост. Забравила всичко на света, аз живея само тоя час и тоя миг. В разливащия се цветен концерт, аз дочувам един привет, аз виждам една усмивка. Изток прелива от светлини. Златно и синьо се смесват и цялото небе потъва в слънчеви реки. Лазурът е чист и прозрачен. Утрото е тържествено. Цялото небе свети от ярка ведра синева. Картините мигновено се менят. Вълшебният екран всеки миг разтваря и затваря своите блестящи, слънчеви платна. Очите на човека поглъщат това море от красота и нейде дълбоко съхранява грижливо неизпитана радост.

Дочаквам изгрева на слънцето от най-високия връх и планината сияюща и горда разкрива всичката си хубост.

Грижливо аз съхранявам в пазвата си вълшебната хубост на първия лъч, скъпия съсъд на слънчевия дар.

Познавам един миг от денонощието, когато на изток нежна и бледа светлина плахо наднича и бележи светлата линия на новия ден. Звездите изчезват и потъват в меката бледа светлина и изток засиява в предутринна зора.

Това е благословения миг на новораждането по нашата широка и хубава земя, това е тържествения час, когато топлия глас на скъпа майка в предутринния час нежно и твърдо шепти на своя син: Стани, нощта е вече далеч, работния ден започва.

В този миг на денонощието е събрано всичкото благословение на деня. Затова аз бързам тогава и с отворени шепи чакам първия слънчев лъч, първата усмивка на Безконечността.

Звездно рилско небе - свят на неизразима и дълбока красота!...

Слънчево рилско небе - свят на неизразима и дълбока радост!...

Вашата песен е чиста и звучна и аз ще я слушам през цялата работна година.

лятото на 1954 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...