Jump to content

12.4. Наливане от пусто в празно


Recommended Posts

12.4. НАЛИВАНЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО

Веднъж си спомням, беше дошъл един много важен и наперен, и започваше да говори. Борис го слуша, а аз съм отишъл да работя с Борис. И му казвам на онзи, казвам: „Вижте какво, вие изобщо не сте запознати с тези проблеми, а идвате тука и говорите! Първо отидете и се запознайте с тех, но ви трябва 10 години да ги проучите." А оня е 60 годишен, и ми казва: „Абе ти кой си, та ми говориш тия неща?" Казвам: „Чакай малко да ти покажа кой съм." Отивам, изваждам една тетрадка и казвам: „Виждаш ли тука тази тетрадка? Тука има 100 проблема, които аз съм разрешавал. Пример сега, хайде да видиме под номер еди кой си. И аз прочитам проблема, и казвам: „Ето ти един проблем. Какво ще кажеш за него?" Той стои и мига: „Ама аз не съм дошъл за него." - „А, ето ти проблема, кажи сега нещо за него." А той нищо не може да каже, защото той нищо не знае. Казвам: „Добре, за какъв проблем си ти дошъл?" - „Ама аз искам да говоря." - „Няма за какво да говориш. Кажи за какъв въпрос искаш да говориш, за да го намеря аз в тетрадката?" И оня нищо не можа да каже, защото той беше дошъл за общи приказки.

И така бяха те устроени - наливане от пусто в празно! Вие знаете ли какво значи този израз: „Да наливаш от пусто в празно"? Вие не познавате бита на българина, защото живеете в друга епоха. Но аз заварих, когато на каруцата се натоварят три каци. Тези три каци се натоварват, и се закарват на реката. След това се взима едно ведро. А знаете ли какво значи ведро? Това е нещо като кофа, но то се прави от специално дърво, така както е качето и кацата. И с това ведро се пълни кацата. Обаче, кацата в момента е разсъхнала, и не може да задържи водата. И това, което се вкарва в кацата, и се налива с ведрото, то тече. Значи наливаш вода, а водата изтича. Това е наливане на вода в разсъхнала каца. И когато кажат на някого: „Ти наливаш вода в разсъхнала каца", това означава, че ти говориш неща, които изобщо не познаваш, а си говориш така на пусто и празно.

Следващият етап - взимат се трите каци, които са в каруцата и се слагат у реката, и се наливат с вода. Слагат се камъни вътре, за да не ги отнесе водата. И онзи се прибира с каруцата. След 2-3 дена отива, каците вече не са се разсъхнали, те са се напоили. Опънали са обръчите, и са готови. За какво са готови? В каците навремето караха вода и поливаха градините. След това есента в каците се слагаше зеле, кисело зеле. Правеше се кисело зеле, туршии и т.н. Така, че това означаваше този израз: „Да наливаш вода в разсъхнала каца", или: „Да наливаш от пусто в празно." Какво значи? Взимаш ведрото, наливаш пусто, което означава нищо, и след това го наливаш в празно, което също означава нищо. Значи наливаш от пусто в празно. Т.е. не наливаш вода от реката в кацата, а наливаш от нищо в нищо. Ето - аз това нещо заварих. И сега ви обясних, какво значи наливане от пусто в празно. Ако не познавате българския бит и не сте живяли в него, вие няма да знаете какво означават тези две пословици, за които аз ви разказах. Така, че това беше наливане от пусто в празно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...