Jump to content

19.6. Тщеславният род и ръководител на Братския съвет


Recommended Posts

19.6. ТЩЕСЛАВНИЯТ РОД И РЪКОВОДИТЕЛ НА БРАТСКИЯ СЪВЕТ

Ако бях музикант, щях да свърша много голяма работа. Но все пак свърших една голяма работа, записах всички песни на Мария на магнетофонен запис. А как съм записал, това ще ви разкажа в специално приготвена глава. Та Мария беше предана на Словото на Учителя и на делото на Учителя до края. Беше преминала като спътница на Борис невероятна епоха, с невероятни борби, и това й се бе отразило накрая. И все пак, тя смяташе, че най-накрая ще си разреши въпроса с него.

Мария разказва веднъж следното: след заминаването на Учителя, ръководител на братския съвет е Тодор Стоименов. Онзи същия, който е горил парите на Учителя в печката на брат Ради. Така, че той е председател на Братството. Обаче, той почива и след това, трябва да се избере на негово място друг ръководител на Братството. И този Тодор Стоименов е бил през целото време в Школата на Учителя, и той е един от първите ученици на Учителя. Неговата снимка ще намерите поставена в началото в „Изгревът", том XXII, №9 и 10. Та той е държал всички пари, той е движел финансовата част на Братството по времето на Учителя, и след заминаването на Учителя. И трябва да сложат на негово място достоен бял брат.

Връща се веднъж Борис вечерта заемен, горд и пълен с тщеславие! Мария разказва: „Като чух, че той е поставен за ръководител на Братството, аз му казах: „Борисе, това е клопка! Борисе, това е клопка!" Три пъти повторих, че това е клопка. Но техния род беше много тщеславен и смятаха, че ще бъдат на върха на всички. Но това беше една окултна клопка, и това беше една обща клопка за всички! И заедно с Борис аз влезнах в тази клопка." Това разказваше Мария. „Бях напълно убедена, че това е клопка, и от нея няма отърваване! Но родът беше тщеславен, искаше да бъде най-отгоре на гребена на вълната. И вълната се движеше, накрая се отвори бездната, и всички влезнаха в бездната!"

И се дойде до провала 1957, 1958, 1959 г. Но Мария му беше вярна до гроб! Когато той беше в безсъзнание 1972 г. и го чакахме да си замине, аз като лекар й казах: „Виж какво, Борис може да си замине всеки момент!" А тя ми казва: „На всяка цена, трябва да бъде спасен, защото Братството без него е загубено!" Представяте ли си?! Аз я поглеждам учудено, и казах: „За мен Борис не е Братството! Братството е нещо друго! Борис е бил председател на този Братски съвет. Бил е в затвора заради този Братски съвет. Сега е свален и от властта, и от живота. И сега е тука на леглото, и иска да си заминава." И тя ме гледа-гледа, и казва: „Добре, ти мислиш едно, аз мисля друго. Дай да го спасиме, и като го спасиме всеки ще си мисли каквото е мислел преди." Аз се съгласих.

И беше жестока битка, и той оздравя! Такова нещо аз вече никога не повторих, и когато ме питаха за някои проблеми здравословни, аз отклонявах, защото винаги пред мен излизаше образа на Борис. Тогава си казах: „Това нещо аз никога няма да го повторя в живота си." И не го повторих. Опита с него ми беше напълно достатъчен за следващите векове. Така, че бяха тогава невероятни преживявания да се гледат отстрани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...