Jump to content

1.9. Как да съхраним, когато няма нищо


Recommended Posts

1.9. КАК ДА СЪХРАНИМ, КОГАТО НЯМА НИЩО

И какво стана? Минаха години, тя някъде 1976 година си замина Мария Тодорова, минаха години, може би десетина години и т.н., тия чували изчезнаха, не можаха да се видят. Дойде време, аз се ожених за Милка Кралева. И като дойде като булка в Своге, аз там вече имах построена вила, аз там работех. И тя донесе 4-5 папки от онези, които от нотните листове, онези папки, които аз ги бях опаковал. Поглеждам аз материалите и казвам: „Виждаш ли казвам тука тази опаковка? - Тази опаковка е моя. Виждаш ли какво пише тука? - Това е мой почерк. Това аз съм го прибирал, и съм го опаковал, и бях го сложил в едни чували. И чувалите изчезнаха. Къде са другите чували?" И тя вдига рамена - не знае. Аз ги прибрах тези неща. Така че чрез Борис се опитаха тия неща да бъдат откраднати от мене. Той след това ги предаде на Кралю Кралев, по съвсем други причини. И сега накрая те дойдоха, аз ги прибрах, и после Милка Кралева на третия месец от брака ни, тя беше вече бременна втори-трети месец, тя ме напусна и избяга заради Борис Николов. Ние се скарахме заради него и тя напусна, изчезна и брака се разруши, и така.

Така че тези материали 3—4 папки, плюс това аз имах и разни други неща събрани. Те стояха много време - до 2006 г. Накрая аз ги извадих, прегледах ги и понеже вече има създадена група, която аз съм създал - музиканти. И в тази група е и Благовест Жеков, който е музикант, и е представител на онези, които са били на Изгрева, и той беше главен консултант. Предадох тези материали, той ги преглеждаше с Ефросина. И се правеха коментари. Отделиха се и сега, накрая ще бъде направен един коментар за някой по-важни песни, като се направи на видеофилм. По този начин аз извадих тези материали, за да се видят и оттам открихме много неща. Дори в последния XXIII том, там където е отбелязано за Паневритмията, ние включихме един оригинал от първата песен на Паневритмията. Обаче, аз пропуснах и трябваше да включа на ксерокс и останалите страници. И сега в момента, когато на концертите предлагаме книгата „Изгревът", аз съм извадил на ксерокопие онази страница на която да се види точно кои ноти са излишни, и къде е грешката от това издание от 1942 г.

Така че в момента този архив, който аз го пазех, е предаден и той се работи с него. И в бъдеще от там ще излязат много неща. Пример: там има материали от които ние ще извадиме и ще направиме нова Песнарка на братските песни, защото там има списъка на ония песни, които са подготвяни за издаване още през 1921, 1922 година. Но в последствие не са включени поради това, че вероятно на някой му се е видяло, че обема на книжката става много голям и не са включени. Но в момента ние ги имаме тези песни, нотни листове, както и самия списък. И в едно бъдещо издание, ще бъдат включени. Така че в този архив намерихме много неща, но много неща липсват.

И сега, кое е най-важното? Най-важното е това, че черния тефтер го няма. Второ - най-важното е това, че двете папки с оригиналните нотни текстове, които Учителят е одобрявал на Неговите песни също ги няма. Те изчезнаха. Вина за тая работа носи Борис Николов. Така седят нещата на този етап.

И така, след 34 години виждаме, че записа е съхранен. Имаме концепцията. Има хора, които могат да реализират тази концепция и полека-полека ще я реализираме. В момента като преглеждах нещата, видях че имаме и един друг запис, където Мария Тодорова се опитва да свири и да пее. И като го слушах, все пак той е един материал - правен е опит. Но може да се види впоследствие от хората, които работят върху песните на Учителя какво значи една песен на Учителя, изсвирена на пиано и как звучи една песен, която се пее от Мария Тодорова, която не е певица. Но все пак се чува гласа й, и се вижда онази мелодична линия, която съпровожда звуците, които излизат от пианото и от нейните пръсти. Това е един много важен документ и ще послужи на бъдните специалисти. Аз също тази ролка ще я предам на Вихър Пенков да я извади на отделен компактдиск, понеже тя е нещо съвсем различно от онова, което в момента аз съм запазил като оригинал на песните на Учителя, изпълнени от Мария Тодорова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...