Jump to content

13.11. Как приемат българите сила от Бялото Братство?


Recommended Posts

13.11. КАК ПРИЕМАТ БЪЛГАРИТЕ СИЛА ОТ БЯЛОТО БРАТСТВО?

ГЛАС В ПУСТИНЯТА

серия девета, 10 беседа от Учителя, държана на 12 декември,

1926 г. в гр. София. София, 1929, с. 15-17.

„Ако Христос не беше се жертвувал за човечеството, ако не беше се подложил на ударите на римските войници и не беше понесъл кръста, каква култура щяхте да имате днес? От ударите, които римските войници нанесоха на Христа, излезе сила, която се предаде най-първо на самите войници, а чрез тях и на цялото човечество. Тази сила се предаде по негативен начин. По същия начин днес българите приемат сила от Бялото Братство, към което отправиха и продължават да отправят хиляди хули. Обаче, всички хора ще проверят Истината. Римските войници изчезнаха, Римската империя изчезна, обаче, Истината и до ден днешен съществува и се предава от човек на човек, от народ на народ. Ударите, които римските войници нанесоха на Христа, се предадоха и на цялото човечество, поради което днес хората страдат много повече, отколкото по-рано.

Днес хората са по-нещастни, носят повече страдания, отколкото във времето на Христа.

Съвременните хора имат скръб в сърцата си, а радост отвън. По-добре е, обаче, човек да има радост в сърцето си, а скръб отвън. Какво струват милиардите на някой човек, чийто стомах, дробове са развалени? Какво ще го ползува храната, която той дава на стомаха си? Най-после, какво ще му костува знанието, което той има, ако мозъкът му е болен? Или, какво ще го ползува знанието, което има за живота и разбирането, кой живот е добър и кой лош, ако не може да го приложи в своя личен живот? Под добър, Божествен живот - разбирам този, при който всяка дума, всяко чувство и всяка мисъл е на мястото си, и от тях мога да се ползувам не само аз, но и всички около мене.

Смисълът на този живот не седи в многото, но не и малкото; смисълът на този живот не седи в силата, нито в безсилието. В какво седи тогава смисълът на Божествения живот? - В благородството на човешкото сърце. Ако всеки човек се заеме да изработи в себе си благородно и възвишено сърце, той ще познае истинското си положение като човек..."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...