Jump to content

3.21. Земетресението - момент на разрушение и пречистване.


Recommended Posts

3.21. ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО - МОМЕНТ НА РАЗРУШЕНИЕ И ПРЕЧИСТВАНЕ

РАЗУМНИ ОТНОШЕНИЯ.

29. лекция от Учителя, държана на 16 май 1928 г., София-Изгрев.

- В: Дънов, Петър. Добри и лоши условия,

лекции на Общия окултен клас на учениците

от Всемирното Бяло Братство, 7 година (1927-1928), том 3.

София, 1937, с. 60-61, 66-68.

1) Само животът да се запази

„Един познат ми разправяше впечатленията и преживяванията си от земетресението в Пловдив. Голяма била изненадата на целия град от това земетресение. Всички мечти, всички ламтежи на хората се разрушили. Като започнали къщите да се люлеят, да скърцат, да се събарят тук-таме, а земята отдолу бучи, реве, движи се, умът им се взимал. Всеки се оглеждал безпомощно, мислил, че светът се свършва. В един момент човек е готов да се откаже от всичко земно, от всички свои желания, само животът си да запази. Така казва той, разбрах цената на живота. Така разбрах, кое е истинското богатство. Много нещо научих, много нещо придобих от това земетресение. Мина земетресението, светът не се свърши, но това, което разбрах и научих, никога няма да забравя. Наистина, светът не се свърши, но много криви идеи, много заблуждения на хората се свършиха, умряха. За сметка на тях, хората започнаха да се стремят към нещо по-възвишено, към нещо трайно."

2) Божията тояга

„И тъй, всички хора по лицето на земята трябва да бъдат готови, да не ги изненада някоя вечер Божията тояга, т.е. великият Божи закон.

Животът на земята е изложен на големи промени. Не разбирайте нещата буквално. Не говоря само за земетресения. Аз имам пред вид изключителните времена, в които живеем. Ние сме в епоха на големи изненади. Ние живеем в един непостоянен, изключителен век. Изключителни явления, изключителни събития идат. Това не трябва да ви плаши, но будни трябва да бъдете."

3) Земята трябва да се пречисти, но как?

„Професорите на светлината искат да наместят умовете на хората, да смекчат сърдцата им и да моделират тяхната воля. Тази е една от великите задачи, която трябва да се реализира.

Земята трябва да се пречисти. Пречистването й ще стане с огън. Иде огънят в света.

Ако хората не приемат учението на любовта, огънят ще дойде и ще помете всичко онова, което от хиляди години се е съграждало. Старата култура ще изчезне, помен няма да остане от нея. Греховете, престъпленията на хората ще изгорят.

Които издържат на този огън, те ще светнат, както свети златото, което е минало през огъня на златаря.

Които минат през този огън и издържат, те ще турят начало на новата култура."

4) Откровенията са на небето

„Който има откровения, той не може да остане на земята. Апостолите Йоан и Павел са имали видения и откровения, но в това време са били на небето."

5) Откровението е съобщаване с Бога

„Какво се разбира под думата откровение? - Откровение значи съобщаване с Бога.

Днес това е почти невъзможно. - Защо? - Човешкият организъм е така устроен, че нервната му система не е в сила да издържи на светлината на Божествения Дух. За да влезе в контакт с Бога, неговата енергия трябва да мине най-малко през десет среди, за да се трансформира така, че да се приеме от него без никаква опасност. Тъй щото, за да получи човек известно откровение и да го разбере напълно, то трябва да е минало през десет среди, през десет стъпала: през херувимите, серафимите, ангелите, светиите, гениалните, талантливите, праведните, добрите хора и т.н. След това откровението ще дойде до обикновения, до малкия човек на земята. Един от еврейските пророци казва: „Видях Господа възнесен."

6) Днес може да се говори само за изплащане на карма

„Днес не може даже да се говори за откровение.

Днес може да се говори само за плащане на карма, но не и за откровение.

Тези, които пожелаха да изплатят кармата си, станаха мъченици. Христос им даде ред методи, как да живеят правилно, за да изплатят кармата си и да влязат в правия път.

Пророците пък са хора, които са завършили своето развитие на земята. Истински пророк е онзи, който разбира добре Божественото учение и го прилага. Апостол Павел имаше видения и откровения и след това само можа да каже: „Ако говоря с человечески и ангелски езици, а любов нямам, нищо не съм."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...