Jump to content

1.10. Бит и обхода


Recommended Posts

1.10. БИТ И ОБХОДА

Аз заварих възрастните приятели в една възраст, когато бяха преди заминаването си от този свят. Бяха около 60-75 годишни. Повечето живееха сами и бяха се запуснали, и там където живееха, понякога имаше безпорядък. Рядко бяха онези, които бяха изрядни. Имаше един Тодор Стоименов, беше инженер, а бараката му бе изрядна, чистота. Но после го преместиха и той влезна в друга възраст и се запусна. Понеже получи апартамент, преписа го и се намериха хора да го гледат заради апартамента. Това бе добро разрешение.

Петър Филипов беше образец за подреждане и подържане на бита си. Той имаше голяма, хубава къща, имаше овощна градина, която раждаше различни плодове и за която се грижеше усърдно. Дори лично си правеше разсада за зеленчуковата градина, и по-късно го разсаждаше в подготвените лехи. За да се изкара зеленчук от такава градина бе необходимо и естествена тор, която се закупуваше, и като прибавим и вложените време и сили, то на окултния ученик не му остава време за работа върху себе си. Той имаше добра пенсия за онези години.

Стаите на къщата му бяха хигиенични, поддържаше се чистота и през прозорците влизаше много светлина. Всеки, който влизаше, си събуваше обувките и нахлузваше пантофи или чехли. Не бяха малко на брой, понеже бяха много и посетителите. Петър седеше пред едно голямо писалище, което бе предназначено като за академик или писател. Посетителят биваше поканен на един стол, който бе по-нисък, така че Петър го гледаше от по-високо от своя стол. На мен ми беше много неприятно да ме гледат от високо. Поставяше ме в подчинено положение.

Той беше по професия сладкар, и при него съм ял най-хубавите сладкиши и направени сиропи от ягоди и вишни. Той готвеше хубаво, и можеше да направи различни видове ястия. Опитвал съм неговите супи и различни буркани с компоти, лютеници и туршии. Имаше голямо, хубаво мазе, а столовата - кухня бе в приземния етаж. Там обядваха и гостите.

Не можеш да бъдеш ръководител на група, ако нямаш условие за това - голям дом, подредени стаи и изключителна вътрешна организация. В отношенията си към членовете на групата си беше много строг и взискателен. Неговата строгост според мен граничеше с диктаторство. Аз лично съм наблюдавал как при неговите забележки членовете от групата потреперваха. Наблюдавах и виждах, че повечето от тях са медиумични и в тях влизаха разни странични влияния, които разстройваха работата на Петър. Затова той биваше строг. Така той респектираше духовете. По тази причина аз го наричах „белия диктатор" в себе си.

Когато аз го срещнах в домът му, винаги през лятото биваше с бяла риза и бял панталон. На Паневритмия на Рила също биваше в бяло, така както бе прието. Аз го заварих с бяла коса, с бяло лице и беше образец на бял брат. Другите го уважаваха, почитаха го и го възприемаха като много издигнат брат. Облеклото му беше винаги чисто, ходеше със светло сиво облекло. Колкото пъти съм го сварвал, винаги биваше чист и тялото му не миришеше както на останалите възрастни братя. Той три пъти седмично ходеше на минералната баня в Панчарево сутрин рано, така че биваше пръв в чистия басейн. Веднъж се обърна към мен, и ми каза: „И твоето тяло мирише!" - „Като на пръч ли?" - „Като на пръч.", отсече той. Аз тогава бях млад, живеех на квартира, и можех да се къпя само един път седмично на градската баня. Перях си сам и се обличах прилично. Когато отивах на Рила, аз обличах един изтъркан екип, за да си пазя другите дрехи, и Петър ми направи забележка: „Ти не разбираш ли, че обиждаш съществата тук с твоите дрехи?" Не бях мислил по този въпрос.

Не съм виждал друг човек от неговото поколение да се стреми да подражава походката на Учителя като него. Стъпваше на пръсти и след това на цялото стъпало. На неговия бивак на Рила имаше всичко, което бе необходимо за лагеруване. Той имаше предварително подготвен списък и чрез него се зареждаха, за да не се пропусне нещо. А когато излизаха на Витоша, там където отсядаше, на неговото място имаше чистота и порядък. В неговата раница имаше всичко. Можеше да посреща гости, да ги почерпи и да ги изпрати. А това се качества, които не всеки може да притежава. Удивявах се от енергията му и издръжливостта му. В сметките си бе точен, и приживе никого не завлече. Стремеше се да има чисти отношения с хората, които го заобикаляха. Ако беше останал в Русе, с тези негови качества, Братството в Русе щеше да се съхрани дълго време, защото той имаше качества да ръководи и обединява. Но тук в София нещата взеха друго направление, което никой не очакваше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...