Jump to content

3. Даване


Recommended Posts

3. ДАВАНЕ

Музика: „Първият ден на Пролетта“ №3 - размер 3/4 - 34 такта.

Panevritmia_2013_022.jpg

Пълни всяка твар с живот,

буди радост във духа,

развеселява сърцата ни.

Грее, грей Слънцето благодатно,

целува нежно цялата Земя

и я окичва с прелестни, безброй цветя.

Изходно положение: Изходното положение е описано в последния такт на предишното упражнение (Фиг. 3.1).

Ход на движението:

1-ви такт - 1-во време - стъпка напред с десния крак; при 1-во, 2-ро и 3-то време ръцете се изнасят напред на височина на лактите с длани нагоре, като че се предлага нещо (Фиг. 3.2). (крайното положение на ръцете при разтварянето и прибирането им съвпада със силното време на всеки такт, при което ръцете и краката се движат в синхрон)

2-ри такт - 1-во време - стъпка напред с левия крак; при 1-во, 2-ро и 3-то време - прибиране на ръцете в основното положение.

Тези движения се повтарят до края на музика № 3.

На последния такт - 1-во време - стъпка напред с левия крак; 1-во, 2-ро и 3-то време - ръцете се прибират в изходното положение.

Panevritmia_2013_023.jpg

Обяснение: При това упражнение ръцете се движат напред и след това се прибират пред гърдите. То означава правилна обмяна между вътрешния и външния свят, между нас и Природата. Всичко, което човек е приел от Природата, сърцето трябва да го обработи и даде.

Тези движения действат магически за самовъзпитанието на човека, понеже чрез тях се праща мощен подтик за даване в света. Така човек съзнава великата идея за даване и възприемане. Ясно е, че тия движения са високо идейни; те събуждат качества в човека, които ще залегнат в основата на Новата култура, която ще бъде култура на жертва, на даване, на самоотричане за другите.

Чрез тях човек влиза в съприкосновение със сили, които не е подозирал; той ще влезе в живота на изобилието. Колкото повече човек дава, толкова повече ще получава. Ако човек е пълен съд и съдържанието му не се излее, той не може да вземе нищо отвън. Щом съдът се изпразни, тогава отново ще може да се напълни. Щом не се изпразни, тогава остава в старото. Всичко, което човек получава, трябва да го раздаде, за да получи новото.

Panevritmia_2013_025.jpg

Това е процес на освежаване, на обнова, на растеж, на радост и сила. Ако изворът не предава това, което постоянно получава, няма да е в състояние да получи нови струи. Тогава ще бъде в състояние на застояла вода, на блато. Каква разлика между нея и течащия извор! При първата имаме разложение, смърт, при течащия - движение и живот.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...