Jump to content

Що е прана


Recommended Posts

ЩО Е ПРАНА

Прана — това е животът, който идва от. слънцето. Това е основната същина, основният елемент на слънчевата енергия, който храни цялата слънчева система, като изпълва с живот всички същества, намиращи се в нея. Праната е този елемент на слънчевата енергия, който може да бъде превърнат във всеки вид сила: механическа, физиологическа, умствена и духовна. Където има прана, там съществува живот, там животът може да се поддържа. Където няма прана, там животът спира своя ход.

Праната прониква всичко. Тя е навред. Дори и неодушевените предмети съдържат прана, макар и в по-малко количество, отколкото живите организми. Праната е и във водата, и във въздуха, и в земята, в скалите, в дърветата, както и във всички други растения. Най-близко до човека, обаче, и най-достъпна за възприемане от него е тази прана, която се намира във въздуха.

От въздуха ний черпим праната най-непосредствено, най-лесно, най-резултатно, направо, — и не е необходим процеса на храносмилането, за да бъде освободена тя, както това е при храненето.

Каквото и да се говори за праната, в края на краищата тя все пак ще си остане една тайна за нас. Тя е недостъпна за наблюдение, тя не може да бъде хваната, изследвана, разложена и проучена основно с помощта на научните средства и инструменти, с които днес човек разполага.

Съществуването на праната, нейните свойства и нейното използване са ни познати единствено благодарение на ясновидците на миналото и настоящето — благодарение на ония велики умове и мощни души, чийто поглед прониква отвъд границата на видимото и вижда нещата и истините без посредството на обикновените човешки сетива. Без да нарушават които и да било природни закони, а тъкмо ползувайки се от силата на известни непознати на мнозинството природни закони, тия напреднали в своята еволюция човешки същества, проникват в скрития за обикновеното око свят и виждат неща, които са недостъпни за тези, които следват сляпо пътищата на общоприетото.

По такъв начин се е дошло до познаването на свойствата и качествата на праната — от там знаем и ний, обикновените смъртни, за нея и за нейната сила и благодатно въздействие върху човека и целата природа.

Въпреки факта, обаче, че същината на праната ни е неизвестна, ние все пак знаем за нея достатъчно много — ние знаем това, което е днес най-важно за нас — да използуваме нейната сила за нашето всестранно добруване и напредък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...