Jump to content

ХОДЕНЕ


Recommended Posts

ХОДЕНЕ

Защо ходите прави? Има същества, които пълзят, други пъплят, а човек ходи изправен... Който не живее добре, не може да ходи прав. Щом не живее добре, той или ще пъпли, или ще лази... Когато се говори за пъплене, лазене и ходене, подразбираме степени на съзнанието или прояви на ума. Човешкото съзнание и човешкият ум нямат условие за развитие нито в пъпленето, нито в лазенето. Щом се изправи и започне да ходи, човек вече има условие за развитие. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ -109).

Първоначално центърът на тежестта на мозъка е бил отзад някъде, но при постепенното развитие на човека, центърът на тежестта е минал в предната част на мозъка. Затова, именно, челото на човека е право, а на животните - наклонено, полегато. Тази е причината, задето животните ходят на четири крака, а не на два, като човека. (ДОПИРНИ ТОЧКИ В ПРИРОДАТА - 123).

Някой пита: Защо ми са краката? - За да можеш да ходиш да се движиш. Движението е най- голямото добро на Земята... Докато човек ходи, докато се движи, той е здрав и добър. (ЦЕННОТО ИЗ КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ - 76).

Под ръце и крака разбираме органи за движение и работа. С краката човек ходи, изминава пътя, който му е определен. Под ръце и крака, ученият разбира волята, разумното начало в човека. Глупавият се движи безцелно и върши глупости; разумният обаче, се движи съзнателно и работи, върши добри дела. (РАБОТА НА ПРИРОДАТА - 71).

Първото нещо, което се изисква от човека, е да държи в изправност краката си. Човек не може да бъде добродетелен, ако краката му не са в изправност. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 185).

Защо ходи човек? Човек ходи, за да разреши социалните въпроси на своя живот. Докато е в покой, човек мисли и разсъждава, щом тръгне, той разрешава нещо. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 184).

Изобщо, страшно е положението на човек, който не може да ходи, да се движи. Понеже краката са символ на човешките добродетели, страшно е положение на човек, който не е работил върху добродетелите си. Който е развил добродетелите си, върви тихо, плавно като че ли не стъпва по земята. Колкото по-груб е човек, толкава по-тежко, по-шумно ходи. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ -167).

Болният прикован на леглото си, се радва като ходиш и очаква с нетърпение момента и той да подвижи краката си, да направи стъпка напред. Аз мога да излекувам болния с ходене. Достатъчно е да направя няколко стъпки пред него, за да пожелае и той да ме последва и да стане от леглото си. И ти можеш да лекуваш така, но трябва да знаеш, как да ходиш. Ходенето се подчинява на специални закони. Болен си, ще гледаш, как ходят разумните хора и ще подражаваш на тях. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 15).

По закона за координацията на човека е определено да изминава дневно 2 - 3 - 5 -10 километра път. Ако той се уплаши и не изпълни това, което Природата му е определила, няма да се мине дълго време, и тя ще му наложи глоба за неизпълнение на нейните закони. (ВЕХТОТО ПРЕМИНА -116).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...