Jump to content

Братолюбив


Recommended Posts

Братолюбив

“След като сте очистили душите си с послушност на истината чрез Духа, за нелицемерно братлюбие, обичайте се постянно един други от чисто сърце, като възродени не от тленно семе, а от нетленно, чрез словото на живия Бог, Който пребъдва довеки” (I Петр. 1:22-23; СИ).

Бъдете всички единамиспени, състрадателни, братолюбиви, милосърдни, дружелюбни, смиренамъдри; не връщайте зло за зло или хула за хула, а, наопаки, благославяйте, като знаете, че към това сте призвани, за да наследите благословение(I Петр.3:8-9;СИ).

Брат е само онзи, който в любовта си към тебе те оставя абсалютно свободен.” (62;207)

Библейската мъдрост разглежда братолюбието като плод на послушанието към Истината, изявена от Бога в Неговото Слово и засвидетелствана пред хората от Иисус Христос. Братолюбието е поставено на достойно място сред добродетелите наред с единомислието, състраданието, милосърдието, дружелюбието, смирението, липсата на злопаметност и благородството. Самата дума е двусъставна и разкрива като съдържание любов към брата си. А брат за нас следва да бъде всеки човек. Защото, макар и да сме отделни индивидуалности — всеки със собствен, неповторим облик, в духов но отношение ние сме едно в Бога. Тази велика истина за човешките взаимоотношения е осъзната и приложена от всички искрено вярващи хора. За тях тя е не просто красива мисъл или девиз, а начин на поведение, начин на живот.

Ако действително осмислим духовното сродство и братството между хората и го приемем със сърцето и ума си, то колко по-лесен и по-светъл ще стане нашият живот! Със сигурност няма да сме способни да причиним зло на никой човек, понеже в негово лице ще виждаме свой брат или сестра. А кой би наранил съзнателно собствения си брат или сестра?! По идеята на братолюбието цялото човечество може да се превърне в едно голямо и задружно семейство.

Един съществен нюанс на братолюбието е любовта ни към всички хора като към братя изисква от нас да им предоставим пълна и безусловна свобода. Тя е двустранна. Тази именно свобода е основата за това, всеки от нас да разгърне най-доброто от себе си, целия си потенциал: физически, умствен и духовен. Без чужда намеса и външни ограничения.

Със собствени сили и с неограничени възможности за развитие и усъвършенстване.

Речник-справочник на разграничителните понятия:

Братство - Има братство по кръв и братство по дух. Има физическо и духовно роднинство. Един баща и една майка, една кръв тече в родените братя и сестри физически. Един и същи дух прониква духовните братя и сестри. И те живеят по едни и същи принципи, в единна реалност. Помежду им има сходство на възгледите, интересите, ценностите, разбиранията, целите и методите, с които работят и живеят.

Побратими - които не са физически роднини, но се побратимяват чрез уговорка, клетва, определен ритуал да свършат някакво дело заедно и да си помагат в живота.

Братолюбив - който обича другите като братя. Обича ги, отнася се

с тях братски. Човек, който има вътрешна необходимост да възприема обществото или общество от хора като братство. Неговото човеколюбие е братолюбиво. Не можеш да не обичаш брата си. Първия, който не е обичал брата си и не е проявил братолюбие, Библията нарича Каин. Покаянието от греховете срещу своите братя е дълг на всеки християнин. Христос е пример на възобновеното братолюбие към човека, дори той да е лош или твой враг. Пример за това е отношението Му към добрия разбойник, разпънат до Него, комуто обещава да е на небето с Него. А също и молбата на Христа към Отца Си да не вменява греха на онези, които Го разпъват и мъчат, защото не знаят какво правят. Христовото братолюбие се вижда и при описанието на явя-ванията на възкръсналия Христос пред учениците Му. Той се грижи да устоят, да продължат делото Му, като приемат Божиите благословения и лечебни сили чрез идването на Светия Дух върху тях. Неговото учение е за хората като братя в Божията Любов. Старият Завет е за братята по плът. Новият Завет е за братята по дух. Тези два Завета съответстват на двата вида кръщение — по вода и по дух, които християнската религия обединява в себе си. Монасите и монахините, миряните и църковните служители също се наричат помежду си братя и сестри. Тях ги обединява любовта им към Христос и самата Божия Любов.

Братя и сестри в Христа - първите християни, последователи на Христос, които са живеели в общини и между тях е било благословението на Христовия Дух. Съвременните християни също, когато обладават техния дух.

Шеста раса - тя е и раса на братолюбието, на братството на светлината, доброто и любовта на земята. Работниците, които днес духовно подготвят идването на Шестата раса, знаят, че едно от качествата на тази раса е братолюбието. Братолюбието се явява един нов начин на общуване, нови социални и нравствени отношения между хората. Братолюбивият истински разбира, без някой отвън да му обяснява, кой е негов ближен и какво трябва да направи за него. Любовта към човека ни сродява по дух с него като с брат или сестра.

Цитати от Библията

“Обичайте се един друг с братска любов.” (Рим. 12:10; РИ)

“Ето, колко е добро и колко е угодно да живея братя в единомислие.” (Пс. 133:1; РИ)

“Най-после, братя мои, укрепявайте се в Господа и в силата на Неговото могъщество.” (Еф. 6:10; РИ)

Самовъзпитателни методи

1. Обяснете как разбирате за себе си библейския стих: “Има приятел, по-близък и от брат” (Пр. 18-.24; РИ)? Как бихте степенували трите типа отношения на любов, приятелство и братство? Като духовна и физическа близост приятелството ли се превръща в братство или братството в приятелство?

2. Обсъдете с приятели какво означава “да живеят братя в единомислие”? Единомислието между братя на кои от посочените възможности се основава?

- мислене на една и съща тема;

- мислене върху един и същи проблем;

- мислене по един и същи начин;

- мислене за една и съща идея;

- мислене с общи усилия заедно да се постигне нещо;

- хармония в мисленето, излагане на мислите без спорове и противопоставяне чрез противоречия;

- мислене чрез обединяване на частите в цялото.

3. В българската история има красива легенда за урок по братолюбие. Хан Кубрат го дава на синовете си. Размишлявайте върху следното: искал ли е чрез примера с пръчките бащата да даде съвет на синовете си: “Не е достатъчно да сте братя по кръв. Трябва да сте братя и по дух, да се разбирате, подкрепяте и тогава ще сте силни!”

Кой от посочените девизи му подхождат най-точно:

- единството в любовта прави силата;

- единомислието на братолюбивите прави силата;

- съединението на хората в братство чрез любов към Бога ни укрепява в силата на Божието могъщество?

4. Тема за дискусия или събеседване: “Братя по плът и по дух”. Проблемни въпроси: Длъжен ли е човек да обича родните си братя и сестри и защо? Важно ли е да ги обича? Какво се учим, когато обичаме и когато ни обичат братята и сестрите ни? Има ли разлика между обичта към роден и духовен брат или сестра? Коя обич е по-чиста и възвишена? Коя обич е по-силна и безкористна? На какво ни учи роднинството и на какво духовнопю сродство? В българските народни приказки понякога се срещат като персонажи така наречените побратими. Това преход ли е между братствата по плът и по дух или е приятелство по задължение?

5. Личен размисъл върху видовете братство. Ако приемем, че роднинството е тип физическа и психическа връзка между хората, какъв по-различен вид връзка е идейното сродство между тях? Има ли разлика между идейно и духовно сродство и ако има, каква е? Когато Христос говори кои са и кои не са Негови братя и сестри, какъв вид връзки има предвид (ср.Мат. 12:46-50)? Всеки човек ли е в духовно роднинство с всеки? Има ли някакво изискване, критерий за това?

6. Психотренинг по братолюбие. Опит за приемане на нещата такива, каквито са, и човека, в когото сме влюбени, такъв, какъвто е. Прочетете стихотворението. Използвайте го като повод да се замислите върху значението на преобразуването на влюбеността в любов. Отговорете на въпросите и размишлявайте върху отговорите си.

От този свят

по-свят и светъл има свят.

Бъди ми брат!

В тъга и в радост брат.

Красив обрат.

Душата от любов не сеща

глад.

От благодат укрепвай в пътя вечна

благодат!

Когато сте влюбен в някого, но той не може да ви бъде повече от приятел, опитвали ли сте се да го възприемете като свой близък - брат или сестра? Ако сте имали такава несподелена любов, правите ли опити да промените отношението си към този човек и да му изпращате само хубави, възвишени миеш, чувства, благопожелания? Макар и със закъснение, времето няма значение. Това може да ви облагороди, повдигне и да умиротвори сърцето ви.

Направете опит да превърнете нежността от неизживените си чувства към някого в братолюбие. Когато успеете да го постигнете, помислете какъв е смисълът на едно такова трансформиране за вас и по принцип?

7. Всеки ли може да бъде наречен брат? Какви са условията да наречем някого свой духовен брат, брат по стремежи, идеи, вяра и любов? Имате ли такива братя и сестри около себе си? Поговорете с някои от тези хора, които чувствате духовно близки за себе си, какво мислят за добродетелта братолюбие? Установете носят ли в себе си някои от знанията, изложени в mазu книга, като свои убеждения, без да са ги чели, и защо е така? Могат ли да се установят някакви закономерности между знанията и убежденията у един човек, които му помагат да развие някоя своя добродетел?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...