Jump to content

5. Вековната борба днес продължава


Recommended Posts

5. ВЕКОВНАТА БОРБА ДНЕС ПРОДЪЛЖАВА

Потомците на Каина и Авеля се срещнаха за безброен път, и сега техните потомци - Римската империя на Каина и Христос на Авеля, дадоха решително сражение.

Христос само повидомому беше победен и поведен към Голгота с трънен венец на главата и тежък кръст на рамото, и там разпънат между двамата разбойници!

Разпятието на Христа е най-голямото Му унижение и оскърбление, но Той беше велик алхимик, превърна своето позорище в най-велика победа и триумфално шествие, а след победата дойде Възкресението! Той победи не защото възкръсна тленното Му тяло, а защото остана верен на себе си и на идеала си за непротивене на злото с насилие.

Наистина, само Неговото тяло, материята на което беше приготвена от страданията на 42 рода, можеше да устои, да издържи на тези кръстни мъки и страдания, да не се подаде, да не се откаже от своето разбиране и предназначение! И на кръста запази свободата си, не пророни лоша дума, не прокълна мъчителите си, тъкмо напротив - молеше се за тях като каза знаменитите думи: „Прости им Боже, защото те не знаят какво правят!” -Тези думи изразяват върха на победата Му! Това е истинското и реално Възкресение!

От кръста Той нанесе решителния и съкрушителен удар на Римската империя!

По-късно последователите Му, начело с Павел я доразрушиха.

Разгромяването и побеждаването на Римската империя беше дълъг процес, който кристализира в един от най-красноречивите символи: разпънатият Христос, и от двете Му страни двама разбойници. Това беше най-яркият израз на римското право. „Право”, което наказва с едно и също наказание и най-големите разбойници и великото добро - Христос, не е никакво право, то е равно на абсолютно безправие! А правото е основата, на която се крепи всяко морално издигнато общество.

Този символ показва, че Рим ще загине!

Но стана и нещо неочаквано! Първите християни, начело с Павел поведоха борба на живот и смърт с Рим и го победиха! Но като се докоснаха до него, те се заразиха с неговата болест и недъзите му. Христос учеше и проповядваше по планините, бреговете на реките и моретата, по площадите, а Неговите приемници Му построиха огромни храмове, монументални паметници на римското изкуство. Тези църкви бяха в техните души, душите им бяха храм Божи, в който всеки от тях свещенодействуваше. Те ги изявиха навън, но изпразниха душите си. Вместо те да свещенодействуват, назначиха свещеници. Почнаха да търсят вън, във външния свят това, което беше вътре в тях.

„Син Человечески нямаше глава къде да подслони”, а победителите на езичеството - Неговите последователи, заживяха в дворци!

Христовата църква стана официална държавна църква!

В новата държава се въведе старото езическо римско право -правото, с което Рим загина, вместо християнското право.

Официалните представители на Християнството облякоха дрехите на чумавите, и сами те станаха чумави! По този начин отдалечиха Христа от всекидневния живот. Фалшивите Христови последователи, почнаха в Негово име да преследват истинските Му последователи.

Борбата между Каиновци и Авеловци и до днес продължава в различни форми и методи.

Една малка брънка от тази борба, представлява и нашия разказ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...