Jump to content

15. Има ли Истина


Recommended Posts

15. ИМАЛИ ИСТИНА

- Истината ли? - Дочул тези думи началникът възрази: - Сам Христос някога пред Пилата не можа да каже що е „Истина”, та сега ти ли можеш да кажеш?*

[*Виж „Изгревът”, т. 1. 2. изд., с. 760-764.]

Работникът се зарадва, че все пак му ]бе отговорил, затова продължи:

- За Истината не се говори, тя се чувствува - и го загледа мило.

- Щом се чувствува, това вече не е Истина, а е чувство. Но да оставим Истината, тя е от областта на голямата философия. Ти мислиш, че само ти си чел Библията? Я се върни! Аз с текстове от Библията, ще ти докажа несъществуването на Бога. Но какво съм почнал да се занимавам с тебе - ти си прост човек! Ти знаеш ли колко много е писано върху Истината - с хиляди и хиляди страници? Ти ако познаваше Божествените науки, не би се заблуждавал така!

Работникът обнадежден се завърна, като продължаваше да се моли, да държи връзка с Бога: „Велики са Твоите дела Господи! Ти, Който си създал всички науки в света и много повече, проговори през моите уста! Господи, искам да заговоря на тази душа, както говорят професорите. Ако ослицата на Валаам проговори с човешки глас, защо аз да не заговоря с професорски? Искам да го убедя, искам да му помогна, пък ако трябва срещу това нека аз и семейството ми умрем от глад! Велики Господи, моля Те направи чудо, да се прослави Твоето име!”

Подполковникът го гледаше, слушаше и не можеше да му се начуди на ума! Никога не беше предполагал, че може да срещне такъв човек! Накрая започна да се смее:

- Много, много си заблуден - просто не виждам как може да ти се помогне!

Ти си направо за лудницата! Как може друг да говори през твоите уста?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...