Jump to content

39. Хипнотичният сън


Recommended Posts

39. ХИПНОТИЧНИЯТ СЪН

Работникът от фабриката гледаше младежите със съжаление, че не можеха да го разберат. Христов млъкна. Учителят отново заговори. Работникът си отиде на местото.

Мисълта и мнението на работника не съвпадаха с тези на началника му, който гледаше на всички в двора толкова от високо, че дори не ги виждаше! Смяташе ги за недостойни да мисли за тях, да им отговаря или да се обижда, още по-малко да влезе в спор с тях!

Той беше обладан от мисълта, че идва да извърши едно велико дело - да ги събуди от хипнотичния сън. Но като видя Учителя, и Него започна да смята за неравностоен партньор. В себе си съжаляваше, че беше дошъл! Но това съжаление показваше, без да разбира той, една умора от борбата. А не можеше и да напусне! Не беше в природата му да напуща бойното поле! Хванал се на това хоро, трябваше да играе до край.

Разнесоха се на двора още няколко гръмки апострофи, но беседата продължаваше както беше започнала, с тази разлика, че подполковникът вече чувствуваше умора и изтощение.

А Учителят Си беше същият, като че не беше Се борил! Докато Христов крещеше като бесен, Учителят Си затвори очите, продължително Се моли и като ги отвори, с най-голямо смирение прие много пъти хвърлената Му ръкавица. Загледа го с благост и снизхождение, като че му казваше: „Савле, Савле, защо ме гониш?”

До тук всичко, което се беше случило, беше само предговор. Истинската борба, от този момент започна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...