Jump to content

143. В колибата на Христов - разположение и описание


Recommended Posts

143. В КОЛИБАТА НА ХРИСТОВ –

РАЗПОЛОЖЕНИЕ И ОПИСАНИЕ

След около стотина крачки, Андрей премина мостчето над канавката и навлезе в квартал „Изгрев”.

На юг водеше коларски път. Той тръгна по него. От дясната страна имаше празно място, а от лявата - тесни пътечки криволичеха между дворчета без огради.

В началото на втората пътечка, той видя колибата на Христов.

Не знаеше защо, но го обхвана трепет и благоговение, както богомолец, когато зърне света обител!

Всред утринната ослепителна белина, колибата на Христов беше като странноприемница край друма на живота - спретната невеста, която очаква своя възлюблен, угледна мома, станала рано - помела, ошътала, облякла си най-хубавите премени и очакваше жених!

Разположението на колибата, нейната форма, големина, размери, направа, съотношение на частите й, както и вида, естеството, качеството на материалите, от които беше направена, бяха строго определени, имаха дълбок смисъл, включваха идеи... говореха много.

Вътрешната и външната й части: стени, прозорци, отделни дъски, техните размери, разпределение на помещенията бяха хармонични помежду си, към цялата колиба и заобикалящата я среда.

Размерите й бяха: около 4 метра дължина, 3 метра ширина и 2,50 метра височина. Това беше най-малката площ, на която можеше да живее един човек.

Поставен 60 сантиметров циментов цокъл, разположена с посока от изток към запад, тя напомняше за мъдрец, който беше коленичил пред изгряващото слънце.

На северната й страна имаше врата с малко прозорче, пред която имаше циментова площадка с няколко стъпала, които също бяха с посока от изток към запад. На запад нямаше прозорци, може би да не приема светлина от залеза. На юг - два; на изток и север - по един.

Тя беше направена от борови ламбилани дъски, наредени хоризонтално и втикнати една в друга. Лесно можеше да се разглобява и сглобява. От където и да бъде гледана, тя беше красива, приятно галеща окото като класическа музика - ухото, хубаво написана книга - душата и стройна философска система - ума!

Тя лъхаше неосезаем, но силно чувстващ се аристократизъм, който я отличаваше от другите колиби на Изгрева, защото те бяха на бедняци, приели всички условия, само за да живеят на Изгрева. - На колибите си гледаха като на нещо несъществено. Те бяха ги сковали от каквото намерили и както искали - толкова, колкото да има къде да се подслонят, защото за тях най-важното беше да бъдат при Учителя.

Затова тя изглеждаше между тях като царица!

Въпреки спонтанното си благоговение, Андрей отиваше към колибата на Христов с бързо сменяващи се желание и нежелание. В този момент той гледа на нея, както гледа птицата на уловката. Птицата чувства, че има опасност за живота й, спира се. бързо и неспокойно си върти главата на всички страни, оглежда всичко внимателно, най-малките подробности й правят впечатление. Бавно и несигурно пристъпва, уплашва се! Бързо се връща, обаче, не отлита, защото да живее е най-силното желание! Насилена от глада, тя клъвва, хваща се - вече не може да се върне!

И Андрей чувстваше дълбоко подсъзнателно, че щом почука на колибата, щеше да се хване, без да разбираше в какво и за какво. От този момент в него щеше да започне едно особено умиране на досегашния му живот, който силно желаеше. Така както у децата, когато пораснат, желанията да играят с куклички умират, както огъня на живота - в стареца, макар още силно да желае и копнее за него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...