Jump to content

194. Войници, офицери и жените на фронтоваците


Recommended Posts

194. ВОЙНИЦИ, ОФИЦЕРИ И ЖЕНИТЕ НА ФРОНТОВАЦИТЕ

Дакеолу произнесе дълга реч, накара един да прочете молитвата „Отче наш”. Ученика почна да я казва на старобългарски. Той му се скара важно: „Чети на чисто български език, народа да те разбере!” Друг ученик я започна, но някой се обади:

- Идва войник с пушка! - Загледахме към казармата, готови да бягаме, но Дакеолу ревна:

- Никой да не е посмял да мръдне, докато не се пречете молитвата! И нареди отново да се каже, и след това нареди да се пръснем, но никой да не бяга, да отстъпваме като ходим.

- Ще му вземем пушката, ще си имаме и пушка!

Дакеолу отстъпваше най-отзад с още няколко силни и смели момчета, като често-често се обръщаше да гледа бързо приближаващия се войник. Войникът се ядоса, че не можеше да се приближи до нито до един от нас и затова изгърмя два пъти, но във въздуха. Всички се зарадвахме, че заприлича на истинско сражение с гърмежи! Войникът се увлече и изгърмя още няколко пъти, този път вече срещу последния от всички ни - Дакеолу. И Дакеолу ревна:

- Стой, изгърмя си куршумите! Никой да не е посмял да бяга!

Войника дигна приклада на пушката, и го стовари върху Дакеолу. Но Христо Юдата се спусна и впи в кръста на войника, но той успя да му хване главата и със силен тласък го залепи на земята. Но Стефу-Жижата го стовари с един кол в рамото, но войника успя да удари още веднъж Дакеолу, и от главата му потече кръв. Той побесня и като звяр се хвърли върху войника, и го събори на земята. И ние веднага се нахвърлихме -биехме с ръце, ритахме войника с крака...

- Дайте сапенджици да му вържем ръцете и краката - извика Дакеолу. Вече беше се мръкнало, и нас ни обхвана страх - избягахме!

- Кой го върза?

- Не видях, но предполагам, че Дакеолу.

На другия ден в училище дойдоха няколко офицери и войници с натъкнати ножове на пушките си, водеха около двадесетина ученици от прогимназията и всички празноскитащи момчета, начело с Дакеолу. Водеха ги да покажат кои ученици от отделението са участвували. Изглежда, че Дакеолу беше се съпротивлявал или беше правил опит да бяга. Един войник го водеше с извита назад ръка. Учениците от трето и четвърто отделение бяха се събрали в една стая, там бяха и всичките учители. Тъкмо тогава дойде и продавача на свещи от църквата, изправи се пред главния офицер и каза:

- Тези същите разбойници вчера ми откраднаха от пангара 60 свещи.

Офицерът нареди на войника с папката да запише.

Работата ставаше все по-страшна! Дакеолу стоеше навъсен, всички очаквахме той да направи нещо, да се ядоса и да избие офицерите. Лицето му беше окървавено и подпухнало, в ъглите устните му потреперваха -чертите на лицето му бяха в постоянно движение. Ние виждахме как с поглед оглеждаше пушката на един от войниците. Главния офицер беше седнал пред масата и каза:

- Всички, които вчера са били на баира, да излязат тук.

Но никой не излизаше. Тогава стана и хвана Дакеолу за ухото, на когото ръката извита назад държеше войника и му каза:

- Кажи, кои бяха?

- Това са деца, никой от тях не беше.

Офицерът го плесна. Той се дръпна, но един войник си насочи пушката с ножа към него.

Камбаната заби бързо, разбъркано, тревожно - личеше, че я биеха неопитни хора! По двора се разнесоха остри, резки женски гласове. Две стъкла на прозорците със силен трясък се строшиха на парчета, няколко камъка се търколиха в стаята.

Вън на двора бяха се насъбрали всичките жени от махалата!

По прозорците се появиха жени, които махаха с юмруци и замерваха войниците с камъни. Майката на Тодор Стомничката - къса, дебела, набита жена, няколко жени отдолу я държаха, а тя махаше ръка и крещеше с прегракнал глас:

- Пущайте децата ни, че сега като влезем, ще разплачем вашата мама офицерска! Мъжете ни изпратихте на фронта, храните ни с кокаляшки от царевица, сега пък сте прибрали децата ни!

И един залп от кал се изсипа в стаята. Настана паника!

Дакеолу силно се извъртя и освободи от войника - блъсна го назад, и с един скок се намери на прозореца, до майката на Стомничката.

Офицерът пребледня! Даде знак на войниците да освободят и останалите задържани. Излязоха, и повече не ги видяхме!

Андрей разказа и млъкна, сияещ от радост! Беше доволен, че и той можа да каже нещо интересно, и то на такъв човек като Христов, за когото мислеше, че е най-великия човек на света /разбира се от света, който той познаваше/, от което беше си извадил заключение, че и той е необикновен.

Обаче, Христов продължаваше да чака. Отначало това съвсем леко, като сянка нащърби доволството и радостта му, и скоро напълно го развали, защото мислеше, мислеше и не можеше да се сети нищо интересно, което да му разкаже. Особено почна да се ужасява, като си помислеше, че Христов можеше да го накара и през нощта, цялата нощ да му разказва! От всичко, което беше видял от тази сутрин до сега, беше се убедил, че той можеше да го накара на това и на още много, много по-такива особени неща.

Андрей и без това не можеше да понася мълчанието, а това мълчание, придружено с чакане, беше му страшно и съвсем непоносимо! И в желанието си да се освободи от това, заговори каквото и да е. Обаче Христов прецени, че да слуша такива обикновени епизоди е губене на време и нищо не можеше да допринесе за Андрей, а това мълчание, на което го подлагаше така безмилостно, щеше да развие сила и да събуди скритите сили на организма му, които щяха да го лекуват, да го освободят от тези стари изживявания. Но този метод беше много мъчителен и даже опасен! Все пак Христов го приложи, като чакаше отвън някакъв сигнал на Бога, на справедливостта в света да му даде сигнал, за да го прекрати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...