Jump to content

311. Подготовка за митинга


Recommended Posts

311. ПОДГОТОВКА ЗА МИТИНГА

Потънал в размисли по чутото, видяното, разбраното, Андрей незабелязано стигна своята мизерна квартира.

Щракна електрическия ключ и светлина изпълни стаята му.

До полуотворения му прозорец той видя още един грамаден пакет, който го върна към един друг свят, за който днес нито веднъж не помисли - борбата за освобождаване работниците от игото на капитализма. Както казахме и по-рано, такива пакети с нелегална литература той получаваше често от неизвестен куриер на освободителното движение, а Андрей ги разнасяше по свои познати или разлепваше по улиците, по стените на къщите или хвърляше в дворовете. Тези материали бяха печатани в тайна комунистическа печатница.

Партията сега беше в усилена подготовка на масите за митинга „Поход на гладните”, който щеше да се състои на 1 февруарии 1934 година.

Андрей разтвори пакета и разгледа внимателно материалите, и се замисли как да ги пласира.

После направи всичко каквото му каза Христов, легна си в топлата стая доволен. Изгаси лампата, поиска да заспи, но сънят не идваше! Всички днешни впечатления от планината и разговорите на Христов, редяха се пред вътрешния му поглед, често насичани от мислите за този нелегален материал, за идеите които този материал пръскаше и на който той беше едно оръдие. И скоро разбра, че тези идеи на въоръжената борба в него се стълкновиха с идеите, които Христов от два дни беше му насадил в душата.

Часовникът на дружество „Балкан” удряше последователно 8, 9, 10, 11, но Андрей не заспиваше - мислеше, преценяваше и отново душата му беше арена на борба!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...